Светослав Малинов ще гласува „против“ пакета „Мобилност“

Ашли Греъм обича да си повтаря, че е красива

Защо жените са по-лоши от престъпниците?

Петър Стойчев: Когато спечелиш едно състезание, организмът се възстановява изключително бързо

Вучич заяви, че Сърбия е все по-близо до предсрочни избори

Купуват имоти в курорти за краткосрочно отдаване Лятото също привлича туристи в планините

Църквата почита св. Архангел Гавриил

Парламентът окончателно обсъжда промените в Изборния кодекс

Венецуела отново остана без ток

Температурите тръгват надолу На много места в страната днес ще има краткотрайни валежи

Алманах разказва какво е да си рицар Събират в книга историята на Велик Приорат България, ценностите и кодекса, които членовете му следват

Кремъл готов да подобри връзките си със САЩ

Фирма на жената на Лозан Панов купила от „Артекс“ четиристаен апартамент и два гаража за 225 евро на квадрат

Румен Радев ще се срещне с президента на Египет

Британските депутати поемат контрола върху Брекзит за един ден

Празник на габровския шоколад събира гости в музей „Етър“

Празник на „габровския шоколад” се провежда на 22, 23 и 24 септември в Етнографски музей на открито „Етър“. Инициативата е посветена на Европейска година на културното наследство.

Ще бъде представено производство на пестил, известен като „габровски шоколад“.
„Пестил се прави от сини, зимни сливи. Подбират се хубави и здрави плодове, измиват се добре и се слагат в бакърена тава. Налива се вода до нивото на сливите и се подклажда огън. Като започнат да се пукат, се бъркат с бъркало. След като омекнат добре и костилките се освободят, кашата се прецежда през бакърено сито, наречено дърмон. Прецеждането става като се бърка кашата в дърмона и се изцежда през дупките, а в ситото останат костилките и кожите на сливите“, обясняват етнографите.

Те допълват, че се използват гладки дъски от бук с размери 2.50 на 0.20 м. и се поливат с готовата смес един път, толкова дебело, колкото да не се разлее кашата – до 1 см. Оставят се така в продължение на 2-3 и повече дни, в зависимост от времето, за да изсъхне и се втърди субстанцията. По същия начин се поливат още няколко пъти. Зависи от това колко дебел желае да бъде пестилът производителят. След като изсъхне добре, пестилът се отлепва от дъските и се навива на руло. Увива се в хартия и се държи на сухо и проветриво място.

„Текстът с подробното описание на старинната технология е записан при теренни проучвания в с. Радовци, Габровско, през 1979 г. Съхранява се в Научния архив на ЕМО „Етър”, поясняват музейни уредници.
По време на празникът ще бъде направена демонстрация на правене на мармалад от сини сливи. Във фурната до Мотковото кафене и Шекерджийницата ще се предлагат пестил и традиционни храни от сини сливи и други плодове. Предвидени са опознавателни игри за деца и възрастни и музикална програма с участието на Танцов ансамбъл „Трявна”.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.