Мачовете и спортът по телевизията днес, сряда, 22 януари 2020

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 22.01.2020

На 22 януари 2020 да почерпят

Джеф Безос отново е най-богатият човек в света

КНДР ще къса всички връзки със света

В САЩ проверяват първи случай на китайския коронавирус

Европейската транспортна комисия прие споразумението по пакета „Мобилност“

България е котенце, Хърватия – дракон

Владимир Путин назначи новото правителство на Русия (ВИДЕО) Ключови министри запазиха постовете си

Премиерът Борисов се срещна с президента на „Лукойл“ Вагит Алекперов

Бърза смърт идва от Китай Новият коронавирус покоси над 291 души

Президентите Румен Радев и Реувен Ривлин обсъдиха партньорството в иновациите, сигурността и добрите практики

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 януари 2020

150 милиона долара за „1917”

Зам.-председател на Комисията за финансов надзор подаде оставка

Празник на габровския шоколад събира гости в музей „Етър“

Празник на „габровския шоколад” се провежда на 22, 23 и 24 септември в Етнографски музей на открито „Етър“. Инициативата е посветена на Европейска година на културното наследство.

Ще бъде представено производство на пестил, известен като „габровски шоколад“.
„Пестил се прави от сини, зимни сливи. Подбират се хубави и здрави плодове, измиват се добре и се слагат в бакърена тава. Налива се вода до нивото на сливите и се подклажда огън. Като започнат да се пукат, се бъркат с бъркало. След като омекнат добре и костилките се освободят, кашата се прецежда през бакърено сито, наречено дърмон. Прецеждането става като се бърка кашата в дърмона и се изцежда през дупките, а в ситото останат костилките и кожите на сливите“, обясняват етнографите.

Те допълват, че се използват гладки дъски от бук с размери 2.50 на 0.20 м. и се поливат с готовата смес един път, толкова дебело, колкото да не се разлее кашата – до 1 см. Оставят се така в продължение на 2-3 и повече дни, в зависимост от времето, за да изсъхне и се втърди субстанцията. По същия начин се поливат още няколко пъти. Зависи от това колко дебел желае да бъде пестилът производителят. След като изсъхне добре, пестилът се отлепва от дъските и се навива на руло. Увива се в хартия и се държи на сухо и проветриво място.

„Текстът с подробното описание на старинната технология е записан при теренни проучвания в с. Радовци, Габровско, през 1979 г. Съхранява се в Научния архив на ЕМО „Етър”, поясняват музейни уредници.
По време на празникът ще бъде направена демонстрация на правене на мармалад от сини сливи. Във фурната до Мотковото кафене и Шекерджийницата ще се предлагат пестил и традиционни храни от сини сливи и други плодове. Предвидени са опознавателни игри за деца и възрастни и музикална програма с участието на Танцов ансамбъл „Трявна”.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.