Празник на ромската поезия и песен събра таланти

Празник на ромската поезия и музика събра в петък ученици, младежи и утвърдени ромски музиканти в Шумен на откритата тераса на сладкарница, която се превърна в своеобразна сцена.

В творческата среща участваха ученици от Шесто ОУ "Еньо Марковски". Лариса, Кремена, Йосиф, Лоренцо, Йордан, Неждет, Радостин и Исус дадоха начало на празника. От няколко месеца те са създали група за ромски и български песни. Обединява ги Ангел Ангелов, студент по специалността "социална педагогика" в Шуменския университет. Ангел е и помощник-учител в училището.

Водещи на събитието бяха Стилиян Стоянов и актрисата Стефани Лечева. Те представиха пред публиката твобри на едни от най-добрите ромски поети у нас - Усин Керим, Сали Ибрахим, Димитър Сотиров, Асен Мерков и Георги Парушев.

Ромската поезия прилича на песен, затова този празник е и празник на музиката, споделиха участниците в събитието. Музиканти от оркестър "Шумен" с ръководител Евгени Чакъров също се включиха в програмата. Те изпълниха популярни руски, унгарски, ромски и български песни и предизвика възторжените аплодисменти на публиката.

Подобни инициативи помагат за съхраняване на културната идентичност на ромите, чрез запознаване и популяризиране на творчеството на значими творци от общността и стимулиране на активността сред ромските младежи, сподели Марияна Йорданова, директор на VI-то ОУ, която бе сред гостите. Инициативата се реализира по проекта на Община Шумен "Взаимодействието с общността - фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция" в рамките на програма ЗОВ към Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България