Празник на толерантността събра над 400 таланти и гости

Деца, родители и гости от различни етноси – български, турски, ромски и руски участваха в празник на толерантността в Шумен. Инициативата за концерта "Шарена палитра" е по проекта на Община Шумен за интеграция на уязвими групи в рамките на програма ЗОВ към Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

На сцената на Младежкия дом се изявиха деца и ученици от Детска градина “Пролетна дъга”, Обединеното училище “Хр. Ботев” в село Ивански, възпитаници на СУ “Трайко Симеонов”, Центъра за подкрепа на личностното развитие – ОДК и музикалните школи в града, СУ “Сава Доброплодни” и Шесто основно училище “Еньо Марковски”. Те рецитираха стихове, пяха песни, представиха танци на различни етноси.

Публиката беше истински изненадана от оркестър “Шумен” и виртуозните изпълнения на популярни руски, унгарски, български творби и ромски песни. Потомственият музикант и носител на първа награда от Международния детско-юношески театрален фестивал „Приказка за теб“ във Варна Евгени Чакъров предизвика възторжени аплодисменти с изпълнение на цигулка – “Турски марш” от Бетовен. Офи Митков спечели овациите на деца и възрастни с химна на Европа “Ода на радостта”.

Гостите на празника имаха удоволствието да наблюдават прекрасните композиции на възпитаниците от трети хореографски клас в СУ “Сава Доброплодни”. Детската вокална група и Силвия Атанасова от Шесто основно училище също имаха запомнящо се участие.

В специално ушити костюми на сцената излязоха и децата от ДГ “Пролетна дъга” и изпълниха руски танц. Учениците от училището в село Ивански рецитираха ромска поезия и представиха композиция по музиката от филма “Таборът отива към небето”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони