Празник на уменията и различията в центъра на София (СНИМКИ)

Празник на ученията и различията се проведе в античен комплекс "Сердика" центъра на София.

Фестивалът бе фокусиран върху способностите на хората с различни затруднения и цели да провокира емпатия чрез преживяване, уточняват организаторите.

Посетителите на фестивала ще могат да тестват способностите си чрез специално разработени, водени от хора със затруднения игри, препятствия, лабиринт.

Те ще трябва да се справят с разнообразни предизвикателства със затворени очи, без думи, и с различна степен на сложност от гледна точка на памет и концентрация. За най-отдадените са предвидени изненади и томбола с награди.

Фестивалът ще демонстрира и уменията на хора с различни затруднения. Те ще водят малки и по-големи работилници - с различни арт техники и изработки. Деветте работилници канят всеки да изработи нещо с ръцете си, което да отнесе за спомен у дома.

Инициаторите на фестивала - група организации, работещи с или за хората с увреждания - вярват, че промяна на нагласи се постига чрез стимулиране на усещания и провокиране на чувства.

Фестивалът е израз на тяхната убеденост, че важна стъпка към разбирането, приемането и социалното включване е създаването на пространства за съпреживяване, за среща, за общо забавление.

"Твърде често свързваме темата "хора с увреждания" с нещо тъжно и тежко. Хората с увреждания нямат нужда от съжаление, а от приятели, от подкрепа, от това да принадлежат.

Често, когато говорим за хората с увреждания, забравяме, че говорим за хора. От вглеждане в увреждането преставаме да виждаме човека.

Ability Fest Sofia е нов подход за това обществото да се ангажира с темата по конкретен, осезаем и ангажиращ начин, чрез приятно преживяване и вълнуващи игри, предизвикателства и работилници, водени от хора със затруднения", казват организаторите.

Фестивалът на способностите е напомняне, че това, което ни прави хора, са нашите способности, а не нашите затруднения. И най-вече, че с достатъчно подкрепа можем да постигаме целите и мечтите си. От тук и слогана на фестивала - "Заедно можем всичко!".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България