Празник на Франкофонията в зала „Славейков“ с филми от Канада, Румъния и България

Любовта към филмите и Франкофонията се съчетават през март в зала „Славейков“ в София със селекция от три актуални филма от страни членки на това „Огромно и многоезично пространство на обогатяване, езиково разнообразие и взаимодействие“ (Лейла Слимани) – Канада, Румъния и България.

На 9 март, програмата предлага, в сътрудничество с Посолството на Канада, трогателната квебекска комедия „Сбогом, щастие“ – шестия пълнометражен филм на Кен Скот. На 10 март, заедно със Посолството на Румъния, идва филмът „Метроном“ на Александру Белк, отличен за режисура в селекцията „Особен поглед“ в Кан. Портрет на румънската младеж под режима на Чаушеску, закърмена с музиката от предаването Метроном по Радио „Свободна Европа“. За финал, на 11 март от 19:00 ч., първият пълнометражен игрален филм на аниматора Теодор Ушев „Ф1.618“ : жанров филм, с черти на философска научна фантастика.

Всички филми са с български и/или френски субтитри, а входът е свободен до запълване на местата в залата за филмите на 9 и 10 март. Вход с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта за филма на 11 март. Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

„Сбогом, щастие“ е първата прожекция - на 9 март, четвъртък, от 18:30 часа. Кен Скот режисира Франсоа Арно, Антоан Бертран, Луис Морисет в тази комедия, за четирима братя, които дават обет, че ще забравят за конфликтите си, за да отдадат последна почит на баща си по време на погребението му. За последен сбогом, братята, които всичко противопоставя, заедно със съпругите и многобройните им деца отиват в лятната къща на островите Магдален, за да разпръснат праха на този толкова важен за всеки от тях родител. Конфликтите започват, когато Никола, най-младият от четиримата, губи урната с пепелта…

В петък 10 март, 18:30 ч. е прожекцията на „Метроном“ на Александру Белк с Мара Бугарин, Сербан Лазарович и Влад Иванов.
Докато Цириак и Настасе играят на финала за купа „Дейвис“ срещу Америка през 1972 г., двама гимназисти са влюбени и пишат писма до предаването „МЕТРОНОМ” на Радио „Свободна Европа”. Когато той получава разрешение да напусне страната завинаги заедно със семейството си, те знаят, че трябва да се разделят, но не са очаквали, че последните им дни заедно ще се окажат решаващи за целия им живот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино