Празник на шарената сол стягат в панагюрско село Фестът събира производители и ценители от цяла България

Трескава подготовка на Празника на шарената сол кипи в пазарджишкото село Бъта (Община Панагюрище), въпреки че тазгодишното издание ще се проведе чак на 19 август. Началото на феста бе поставено преди 6 години и за участие в него се очакват производители и ценители на ароматната подправка от цяла България. Тя заслужава да бъде почетена, а славата на шарената сол от Панагюрище и Бъта отдавна е прекрачила пределите на страната ни и е стигнала дори до Австралия, Северна и Южна Америка благодарение на наши изселници, за които е не по-малко ценна от водата и хляба.

„Шарената сол е сред визитките на България по целия свят, където я разнасят нашенци, живеещи далеч от Родината. Затова заслужава да има свой празник“, твърди кметът на Бъта Георги Александров. Той ще е в журито, което ще определи победителите в категориите „най-вкусна и красиво поднесена шарена сол“, „най-вкусно и добре аранжирано традиционно ястие“ и „най-красиво подредена маса с приготвени ястия“. Заявки за участие в тях се приемат до 20 юли.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.