Товарен автомобил блъсна излязла внезапно на платното каруца При удара конят е умрял на място, няма пострадали хора

Ед Шийран имал само 2-ки по музика в колежа

Клошар подпали покрив, съседи гасиха огъня сами

Експерт: Розовото фламинго вече не е необичайна гледка в България

Пожари изпепелиха лек автомобил и селскостопанска постройка Пламъците са засегнали и необитаема къща в свищовското село Алеково

Повдигнаха обвинение на майката на починалото бебе в село Падеш

Пищните форми на Клои Кардашиян

13 с интерес към АЕЦ „Белене“, 7 искат да са инвеститори

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Кейти Холмс и Джейми Фокс се разделиха

Засипват с пръст старото сметище на Свищов

Премиерът Борисов към министъра на външните работи на Йордания: Убеден съм, че настоящото посещение ще даде нов тласък в нашите двустранни връзки

Арестуваха мъж, предлагал фалшиви здравни книжки на работници в Слънчев бряг 20-30 лева вървял пакетът здравни документи

Фин прах от африканските пустини минава над страната ни Запрашването ще е най-значително в сряда

Заловиха апаши, задигнали 1000 лева от товарен автомобил Крадците първо спукали гумата на камиона, за да отвлекат вниманието на шофьора

Празниците – благодатно време за обирджиите

Снимка: Архив

Традиционно в дните около празниците броят на взломните кражби и обирите на жилища в цялата страна рязко се увеличава. Семействата масово тръгват на път и домовете им стават примамлива плячка. Празничната еуфория на приятно разсеяни или отсъстващи домакини пък се превръща в рай за крадците.

Преди да нанесат удар, крадците поне няколко дни внимателно следят набелязаното жилище. Затова задължително давайте сигнали, че сте бдителни и сериозни стопани, а не разсеяни веселяци, които оставят ключ под изтривалката.

„Хората да хвърлят по едно око на входната врата, на движение на хора, които са със съмнително поведение, такива, които не са от жилищната кооперация. Ако е възможно да вземат мерки по отношение на свързването с охранителни фирми“, съветва комисар Христо Христов, зам. директор при ОДМВР Велико Търново.

Най-сериозното и масово изкушение – да се похвалим в социалните мрежи къде и за колко дни ще празнуваме, а когато пристигнем да удостоверим и със снимки, че не сме размислили и категорично сме напуснали жилището. Не правете това, така просто настоявате да бъдете обрани, казват полицаите.

„Да се избягва публикуването на информация във фейсбук, на снимки в интернет, снимки на техни екскурзии или пък там, където ще прекарат празничните дни. Да се свържат със съседи, които са в близост и ще са на терен. Най-вече да не оставят големи суми пари, количества златни накити“, препоръчва комисар Христов.

От полицията обещават засилено присъствие, но това не помага ако не сме бдителни. Въпреки че вандалските обири са масово явление, хората не са особено изобретателни в превенцията. Не вземат сериозни мерки, въпреки че се притесняват:

„Заключваме и се надяваме да няма проблеми.“

„По принцип имам комшии, на които разчитам и съм доволен, наглеждат като ни няма.“

„Ами значи ние имаме куче и се надяваме, че поне когато ни няма за кратко и то е там. Общо взето със заключване и такива секретни резета от вътрешната страна. Ами страх ни е, да, винаги има страх.“

„Заключваме и гледаме да сме някъде по-близо. Разчитам на вратата, че е по-стабилна и не може да се отваря, от този вид блиндирани.“

„Всичкото е и до съвестта на комшиите, защото много входни врати долу се затварят, а някои ги оставят отворени.“

От полицията съветват да оставяте светнато в определени стаи, ценните вещи в сейф, сериозните суми в банка.

Доверявайте се само на много близки приятели и съседи, тъй като често в престъпните схеми се изкушават да се включат именно вашите добри и симпатични познати, на които дадохте ключ да поливат цветята.

Източник: БНТ

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.