Празниците на светлината и надеждата в Старинен Пловдив град стартират на 1 декември

Празниците на светлината и надеждата в Стария град на Пловдив започват в 17.30 часа на 1 декември, когато на Лапидариума ще бъдат запалени лампичките на коледната елха и ще се даде старт на съпътстващите предколедни прояви на прага на 2017 г.

Инициатори на тази хубава традиция са почетният консул на Армения Ехиязар Узунян, който ще запали и първата светлинка на елхата, Общински институт "Старинен Пловдив", Сдружението на чехи, словаци и приятели в Пловдив, фондация "Пловдив 2019" и община Пловдив. Събитието ще бъде уважено от официални гости от посолствата на Чехия и Словакия в България и представители на различните етнически общности в града под тепетата. И ако слънчевата светлина намалява през декемврийските дни, то тя се увеличава в душите на хората преди Рождество. Така е било векове наред, така е и днес. И надеждата е кацнала на рамото ни, само че не винаги я виждаме.

През тези дни обаче е различно, твърдят организаторите на Празниците на светлината и надеждата, които са подготвили богата програма. Тази година в нея са включени наистина разнообразни по своя характер събития, засягащи светлината, хляба, християнските образи и символи, фотографията и разбира се, музиката.

В Балабановата къща ще има отгласи от Средновековието. От 15 ч. на 1 декември Мария Шуманска ще покaзва как се правят рязани свещи - изкуство, повлияно от бароковите форми на 16-и век и "запазена марка" на венецианските майстори. Малко по-късно, от 16 ч., пак там ще бъде открита изложба с информационни пана и фотоси "Карел Четвърти - владетелят, държавникът и неговата епоха", посветена на 700 г. от рождението на чешкия и немски крал и римски император. Посетителите ще се докоснат до всестранно развитата личност на Карел IV, ще видят архитектурните шедьоври от неговото време, ще надникнат в средновековния свят и чрез научно-популярните текстове в една книжка, посветена на бележитата годишнина. Изложбата ще остане до 9 януари 2017 г.

В къща "Недкович" ще се завърнем към родната традиция с изложбата "Коледен кът" на обредни хлябове и коледни сувенири. Дългогодишният педагог Дорка Четрафилова и клуб "Здраве" ще представят магията на хляба - от месенето до символиката му. Освен това посетителите ще видят традиционни коледни картички и украса. Изложбата ще бъде открита на 3 декември и ще продължи до 6 януари 2017 г.

На 5 декември Малката християнска базилика приютява изложба с мозаечни пана - "Християнското наследство - образи и символи" на Ирена Янчева. Авторката е вдъхновена от света на мозайките още в нейния роден град Пловдив. По-късно се обучава в Торонто при известните художници на мозайки Акрам и Фадиа Габра. А в настоящата изложба представя своето авторско виждане за много древни символи. Изложбата може да бъде посетена до 10 януари 2017 г.

Малката коледна разходка във времето и пространството ще завърши с концерт на словашкия ансамбъл "Челомания" на 8 декември от 19 ч. в Балабановата къща. Концертът е организиран от посолството на Словакия по повод приключването на председателството на Словакия на Съвета на ЕС. Известните челисти Йозеф Подхорански, Йозеф Луптак, Евген Прохац и Ян Славик ще изпълнят адаптации и оригинални композиции, създадени за ансамбъла. Репертоарът им включва произведения от барока до наши дни.

30pl4031a-1

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони