Днес е Атанасовден

Затворени са проходи и пътища заради обилен снеговалеж

Жълт код за силен вятър в цялата страна

Рекс Тилърсън обеща, че американската армия ще остане в Сирия

Убиха бос на мафията в Гърция

Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Празниците на светлината и надеждата в Старинен Пловдив град стартират на 1 декември

Празниците на светлината и надеждата в Стария град на Пловдив започват в 17.30 часа на 1 декември, когато на Лапидариума ще бъдат запалени лампичките на коледната елха и ще се даде старт на съпътстващите предколедни прояви на прага на 2017 г.

Инициатори на тази хубава традиция са почетният консул на Армения Ехиязар Узунян, който ще запали и първата светлинка на елхата, Общински институт „Старинен Пловдив“, Сдружението на чехи, словаци и приятели в Пловдив, фондация „Пловдив 2019“ и община Пловдив. Събитието ще бъде уважено от официални гости от посолствата на Чехия и Словакия в България и представители на различните етнически общности в града под тепетата. И ако слънчевата светлина намалява през декемврийските дни, то тя се увеличава в душите на хората преди Рождество. Така е било векове наред, така е и днес. И надеждата е кацнала на рамото ни, само че не винаги я виждаме.

През тези дни обаче е различно, твърдят организаторите на Празниците на светлината и надеждата, които са подготвили богата програма. Тази година в нея са включени наистина разнообразни по своя характер събития, засягащи светлината, хляба, християнските образи и символи, фотографията и разбира се, музиката.

В Балабановата къща ще има отгласи от Средновековието. От 15 ч. на 1 декември Мария Шуманска ще покaзва как се правят рязани свещи – изкуство, повлияно от бароковите форми на 16-и век и „запазена марка“ на венецианските майстори. Малко по-късно, от 16 ч., пак там ще бъде открита изложба с информационни пана и фотоси „Карел Четвърти – владетелят, държавникът и неговата епоха“, посветена на 700 г. от рождението на чешкия и немски крал и римски император. Посетителите ще се докоснат до всестранно развитата личност на Карел IV, ще видят архитектурните шедьоври от неговото време, ще надникнат в средновековния свят и чрез научно-популярните текстове в една книжка, посветена на бележитата годишнина. Изложбата ще остане до 9 януари 2017 г.

В къща „Недкович“ ще се завърнем към родната традиция с изложбата „Коледен кът“ на обредни хлябове и коледни сувенири. Дългогодишният педагог Дорка Четрафилова и клуб „Здраве“ ще представят магията на хляба – от месенето до символиката му. Освен това посетителите ще видят традиционни коледни картички и украса. Изложбата ще бъде открита на 3 декември и ще продължи до 6 януари 2017 г.
На 5 декември Малката християнска базилика приютява изложба с мозаечни пана – „Християнското наследство – образи и символи“ на Ирена Янчева. Авторката е вдъхновена от света на мозайките още в нейния роден град Пловдив. По-късно се обучава в Торонто при известните художници на мозайки Акрам и Фадиа Габра. А в настоящата изложба представя своето авторско виждане за много древни символи. Изложбата може да бъде посетена до 10 януари 2017 г.

Малката коледна разходка във времето и пространството ще завърши с концерт на словашкия ансамбъл „Челомания“ на 8 декември от 19 ч. в Балабановата къща. Концертът е организиран от посолството на Словакия по повод приключването на председателството на Словакия на Съвета на ЕС. Известните челисти Йозеф Подхорански, Йозеф Луптак, Евген Прохац и Ян Славик ще изпълнят адаптации и оригинални композиции, създадени за ансамбъла. Репертоарът им включва произведения от барока до наши дни.

30pl4031a-1

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.