Превишената скорост е най-честата причина за катастрофите през последните месеци

катастрофа

Превишената скорост е най-честата причина за катастрофите у нас през изминалите летни месеци, обявиха от Пътна полиция. 43-ма загинали на пътя по-малко през лятото, в сравнение със същия период на миналата година, отчете още МВР. Причината, според МВР, са засилените мерки, взети от началото на месец юни и силният им медиен отзвук. Въпреки това, по традиция юни, юли и август остават месеците със сравнително висок брой на загиналите, ранените и катастрофите в страната, предаде БНР.

Мария Ботева от "Пътна полиция" посочи: "Повече от 97% от пътно-транспортните произшествия през трите месеца са настъпили по вина на водачите, тоест те са нарушили правилата за движение по пътищата и са допуснали пътно-транспортни произшествия."

От МВР обясниха още, че като цяло няма рискови райони в България, където често има случващи се катастрофи: "Дори на магистралите настъпват, много често те не са с фатален изход, но пък има ранени при тях. Дали ще е на магистрала, водеща към морски курорт, или към ГКПП, знаем, че много от пътуващите използват и алтернативни маршрути."

Полицията ще продължи със засилените мерки за сигурност и през септември: "Освен огледите на пътната мрежа в районите на детските градини, на училищата, така и осигуряването на пътни знаци там, където те са, поради някаква причина, повредени или се налага да се поставят нови, да се изградят пешеходни пътеки, да се поднови маркировката."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право