Превозвачите, блокирали шест основни гранични пункта: Липсва добра организация на КПП-тата

Днес движението по граничните пунктове бе блокирано от превозвачи, протестиращи срещу опашките по границите.

Изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев каза пред БНР: "Ние сме недоволни от обработката на документите на нашите камиони. Това изчакване вреди и ни прави неконкурентно способни. Отправяме нашия протест към отговорните институции и желаем от тях да вземат всички необходими мерки, за да се реши трайно проблемът с преминаването през граничните пунктове".

Заради протеста на граничния пункт "Русе - Гюргево" преминаването беше спряно и в двете посоки. Превозвачите затвориха всички входни и изходни пътища към граничния пункт "Дунав мост" и останаха там с камионите си два часа. Причината за протеста им е прекалено дългото време за изчакване по граничните пунктове. Те изразиха недоволството си:

"Как мислите, редно ли е седем часа да чакаш в едната посока, за да минеш границата и седем часа да чакаш в другата посока? Това нормално ли е? За да отидете на работа да чакате седем часа… Мисля, че не е нормално. В Европа го няма това нещо. Не знам дали може да се каже, но между идиотски държави и границите са такива. Горе на румънско-унгарската граница пак е същото. Ако не се подобри положението, след време ще вземем по-крути мерки", оплакват се протестиращите.

Липсва добра организация на нашия пункт, за разлика от турския, коментират превозвачите и предлагат:

"Организация и работа. Ако трябва да се подменят кадрите, да се сложат млади хора, които са в час с компютрите, с техниката, за да може да се работи", коментират превозвачите.

Превозвачите се оплакват от системното образуване на колони от тирове на българо-турската граница:

"Лично аз бях с камион тук на 22-ри срещу 23-ти, опашката беше девет километра от турска страна. Цялата граница съм я минал за 23 часа. От турска страна документите се оправят за две-три минути, тук се оправят за много повече - за 20, 30, 40 минути. Трябва да се промени системата на работа. В другите страни хората се чудят как да отворят коридори, за да се работи, а при нас точно обратното"коментира един от протестиращите на ГКПП "Капитан Андреево“.

Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че българските институции не са причина за бавното преминаване на границите, от което се оплакват шофьорите на тирове. Московски посочи, че преди няколко седмици е имало среща на превозвачи с "Гранична полиция“ и Агенция "Митници": "Изговориха се темите, знае се, че това е проблем. Явно до момента не са видели адекватна реакция превозвачите и това ги е принудило, каза в Бургас министър Московски".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България