Превозвачи блокират шест града

300 камиона и 100 автобуса на жълтите павета в София

Искат мерки за овладяване на инфлацията

Възстановяване на 50% от акциза

Превозвачите излизат на национален протест и в сряда, 27 април, ще блокират шест града - София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе и Благоевград. В София в протеста ще се включат 300 камиона и 100 автобуса, каза за “Труд” Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор Съюза на Международните Превозвачи.

В столицата камионите ще започнат да се събират от 8 ч. на на бул. “Цариградско шосе” от парка Врана към Околовръстното. Начело на протеста ще бъдат автобусите, които ще тръгнат към жълтите павета в София от 9 ч. От 10 ч. камионите ще тръгнат към Президентството. Ще бъдат наредени в колона от Президентството към Народното събрание.

Предварително искаме да се извиним на всички граждани в тези градове за това, че ще им причиним дискомфорт в придвижването, каза Йордан Арабаджиев.

Превозвачите искат правителството да предприеме мерки за овладяване на инфлацията. За горивата искаме за срок от шест месеца да отпадне биодобавката и намаляване на акциза с 50%, каза Арабаджиев. Отпадането на биодобавката ще доведе до поевтиняване на горивата с около 15 ст. за литър за всички, включително и за обикновения български гражданин, каза за “Труд” Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи. Докато получим одобрение от Европейската комисия за намаляване на акциза, да бъдат възстановявани 50% от акциза на българските превозвачи, които зареждат горива в България, настояват от бранша.

За тол системата превозвачите искат поне до 1 януари 2023 г. да бъде наложен мораториум и да не се увеличават обхватът на тол системата и размерът на тол таксите. Ако тол таксите бъдат повишени, това ще се отрази на стойността на превозите, а от там и на цените на храните и останалите стоки, смята Милтенова. Другите искания на бранша са за субсидии за автобусните превози.

В другите страни от ЕС още от началото на март започнаха да предприемат мерки за овладяване на инфлацията. Във Франция беше въведена еднократна помощ от 750 евро за тежкотоварен камион. В Испания беше приет пакет в подкрепа на транспортния бранш в размер на 450 млн. евро, а в Италия - за 500 млн. евро. В Германия беше въведена федерална отстъпка за акциза. В Хърватия премахнаха биодобавката за горивата.

Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи, пред “Труд”: На 18 май спира целият транспорт

Ако няма резултат от нашите искания, на 18 май ще има много по-голям протест и ще спре целият транспорт, каза пред “Труд” Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи. Превозвачите ще блокират пътни артерии и гранични пунктове.

Сред исканията на автобусните превозвачи е от държавната хазна да бъдат осигурени субсидии за градските линии, които се обслужват от автобуси на метан. За метана акциз няма и затова той не може да бъде намален. В същото време цената на метана е нараснала с около 200%. От бранша искат субсидии и за междуградските автобусни линии. Настояваме държавата да отдели средства за субсидиране, защото ние не можем да се справим, каза Милтенова. Автобусните превозвачи искат държавата да изплати на 100% компенсациите за хората, които ползват транспорт с намаление. Ние правим намаления за всички категории правоимащи и след като държавата ни е задължила да го правим, тя трябва да осигури средства за тези хора, обясни Милтенова. Пенсионерите плащат с 20-30% по-ниска цена за билета, военноинвалидите пътуват безплатно, децата до 7 г. пътуват безплатно в градския транспорт, а в междуселищните направления ползват 50% намаление. А ставките на тези компенсации не са променяни от 15 години. Например за един пенсионер държавата плаща компенсация за една линия от 1,98 лв., а превозвачите правят отстъпка от 20% от стойността на картата, която струва 50 лв. Правим отстъпка от 10 лв., а държавата плаща 2 лв., обясни Милтенова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика