Превръщаме хола в работен офис

И след овладяването на пандемията от коронавирус хората ще предпочетат да продължат да работят от вкъщи поне веднъж или два пъти в седмицата.

Поне два дни в седмицата ще се трудим от вкъщи

Компаниите наемат площи според нуждите

Поне два дни в седмицата ще работим от вкъщи, затова холът ни ще се трансформира в модерен офис. Това показва глобално проучване за офис сегмента в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). От допитването до мениджърите на големи компании става ясно, че и след овладяването на пандемията от коронавирус хората ще предпочетат да продължат да работят от вкъщи поне веднъж или два пъти в седмицата. В тази връзка е важно да се изпробват различни сценарии за организация на работата, които да покажат на компаниите правилния за тях баланс и подходящата големина на работните пространства.

Компаниите в ЦИЕ все повече ще се ориентират към хибриден формат на работа и използване на софтуери за дистанционно управление на хора, екипи и проекти. В тази връзка експертите очакват активността на пазара на офис площи в района на ЦИЕ да бъде резултат основно от подновяване на договори за наем, които изтичат.
Според брокери е възможно да има преотдаване на вече наети площи в случаите, когато компании намаляват броя на служителите си. Същевременно договорите ще бъдат старателно преглеждани и преразглеждани от наемодателите, банките и инвеститорите, с цел да се гарантира стабилността на приходите от наеми.

Все повече компании ще преразглеждат стратегиите си по отношение на използването на офис пространството и ще търсят гъвкави, хибридни решения, които да им позволяват да увеличават или намаляват наетата площ, според конкретните си нужди. Това може да доведе до някои предизвикателства за инвестиционния пазар в този сегмент, тъй като стойността на имотите зависи от срока, размера на наема и другите условия в договорите с наемателите.

Коментари

Задължително поле