Превръщат бивш военен завод в зърнобаза край Павликени с инвестиция от 2 млн.лв

 

Изоставеният бивш военен завод край павликенското село Михалци е закупен от местен инвеститор и ще бъде превърнат в зърнобаза. Инвестицията се очаква да стигне до 2 млн. лева, като все още се уточнява броя на работни места. Това съобщи в сряда кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов.

28 нови работни места пък ще открие по проект по ПРСР фирма "Екзотика" , която изгражда голямо хале за замразени плодове и зеленчуци. Фирмата е от големите производители на декоративна растителност в региона, които изнасят храсти и цветя за външния пазар, контрагенти са им големи търговски вериги и търгуват и в страната.

В момента големите и утвърдени фирми в този бранш в павликенско са около 7-8. Те разширяват полетата си за насажденията, съответно има и ръст на поръчките и на клиентите. Производителят на рози "Еврогрийн" също разширява базата си. Инж. Манолов уточни, че доста негови колеги от общините търсят чрез него контакти за закупуване на едногодишни цветя или храсти за паркове и зелени площи. С декоративна растителност, произведена в Павликенско са зацветени Елена, Лом,, Сандански, Самоков, Елхово и др., уточни кметът.

Градоначалникът определи като най- наболели два проблема на Общината, по които ще търси новите великотърновски депутати. Единият от тях е довършването на околовръстният път край града, чието строителство е започнало през 1984 г. Когато проектът бъде изпълнен и завършен, товарните камиони няма да минават през града и да разрушават пътната настилка, обясни кметът и заяви, че ще продължава да настоява за този обект пред АПИ и МРРБ.

Другият проблем е свързан с неподдържането и безхаберието на екипите от "Напоителни системи" АД на инфраструктурата, която земеделските производители ползват за поливане на площите.

"Нарушени са облицовките на тръбите, а от земеделските производители от селата Караисен, Лесичери, Росица и Недан, се вземат пари за поддръжката", сподели инж. Манолов.

Той изтъкна, че тези населени места се наводняват заради неремонтираните тръби и това също създава голям проблем за населението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България