Превръщат местността Френкхисар от пустош в перлата на старинно Търново

Местността Френкхисар в подножието на крепостта Царевец във Велико Търново се превръща от пустош в китен район. Освен двата моста, с които ще се сдобият живущите в старинната част на болярския град, е предвиден и паркинг с финансиране по интегрирания план за градско развитие. Още през 2008 г. екипът на бившия кмет д-р Румен Рашев разработи проект за изграждането на лифт, който да предлага екологичен транспорт от Френкхисар до Арбанаси и обратно.

Настоящият градоначалник Даниел Панов обяви, че вече има интерес към лифта от инвеститорска страна. Той за пореден път трябваше да отговаря на питане на съветниците от БСП в Общинския съвет, свързано с реализацията на проекта „Парк Търновград – духът на хилядолетна България”, или станал по-известен като парка на миниатюрите край Френкхисар. Те се интересуваха как е проведен конкурсът, защо наемната цена е такава и в какъв размер са вложените инвестиции.

Наемната цена на месец е 4002 лева, която плащат създателите на парка Алeкcaндъp и Нaтaлия Мeншикoви или това са 48 000 лв. на година в общинската хазна, стана ясно от отговора на Панов. В период от три години семейството ще инвестира в парка над 2 млн. евро, а работните места ще са 13.

„Трябва да осигуряваме добра среда за инвеститорите. Знам градове, в които подобни проекти са стартирали преди години и още нищо не е свършено. Тук обаче, от една пустош и храсталак, изникна нещо красиво и, следейки туристическия поток, се вижда, че интересът към парка на миниатюрите е голям", категоричен е Даниел Панов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България