Преглеждат безплатно варненци за сънна апнея

Безплатни прегледи за повишен риск от сънна апнея започнаха във варненската МБАЛ "Св. Анна". Скрининговата програма се реализира за трети път и се финансира от общината, тъй като здравната каса не поема този тип изследвания.

В предишните издания на програмата бяха прегледани 700 души, като 558 от тях получиха препоръка да се подложат на оперативни интервенции, които се поемат от касата, съобщиха от болницата.

Прегледите и тестовете извършват сертифицирани специалисти от отделението по "Уши, нос, гърло" в "Св. Анна", което е оборудвано с апаратура без аналог у нас.

"Използвайки акустична ринометрия, акустична фарингометрия, посредством физикални прегледи, тест на Епуорт и други параметри ние селектираме хора със симптоми на хъркане, които са с повишен риск от сънна апнея. В рамките на около половин час откриваме анатомичните причини за проблема, които подлежат на корекция чрез последващи интервенции", обясни началникът на отделението по УНГ д-р Гален Шиваров.

Той призова хората, които хъркат, да не подценяват състоянието си. "Спирането на дишането за цели минути наведнъж по време на сън води до сериозен недостиг на кислород, което не е безопасно", предупреди специалистът. Според него страдащите от сънна апнея се будят стреснати и задъхани многократно през нощта, без да имат спомен за това сутринта. През деня се уморяват лесно и често им се доспива. Състоянието води до повишен риск от инсулт, инфаркт и ритъмни нарушения на сърцето. Желаещите да се прегледат безплатно няма нужда да искат направление от личния си лекар, но трябва да си запишат час на тел. 052/821375.

Коментари

Задължително поле