Преглеждат безплатно за три вида рак във Варна

Безплатни профилактични прегледи за три вида рак ще правят специалисти от Онкологичната болница във Варна от 15 до 30 ноември, съобщиха от здравното заведение.

Уролози ще консултират пациенти за рак на простатата, който годишно поразява 3500 българи и е коварен, тъй като ранните симптоми наподобяват тези на болестите на долните пикочни пътища. Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-ефективно е лечението, предупреждават медиците.

Същото важи и за рака на гърдата, който е водеща онкодиагноза сред жените у нас и ежегодно бележи ръст от 13% на болните. Само във Варна годишно новооткритите случаи са около 250, но благодарение на традиционните профилактични програми при повечето пациентки болестта се засича в ранна фаза, обясниха от болницата.

Редовните прегледи са единственият начин за навременно откриване и на рака на маточната шийка, който към момента най-често се диагностицира в трети и четвърти стадий.

В рамките на профилактичната ноемврийска програма варненки могат да си направят без направление и такса задължителните поне веднъж в годината гинекологичен преглед и цитонамазка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве