Преговаряме в Сеул за завод за изтребители Т-50

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Южна Корея Ли Нак-йон и с президента на Южна Корея Мун Дже-Ин.

Каракачанов ще разговаря самолетите да се сглобяват в България

Премиерът Бойко Борисов води бизнес делегация в Южна Корея

В четвъртък е срещата с премиера Ли Нак-йон

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще води преговори за завод за изтребители Т-50 в Сеул. Разговорите са свързани с желанието на България частите за самолетите да се сглобяват в страната ни. Това е възможно, след като американската компания “Локхийд Мартин”, от която купуваме Ф-16, се съгласи на тристранно сътрудничество. Изтребителите Т-50 са съвместно производство на Южна Корея и “Локхийд Мартин”.

Преговорите са част от официалната визита на премие­рa Бойко Борисов в Южна Корея. Министър-председателят е начело на правителствена делегация, в която влизат четирима министри: вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на транспорта Росен Желязков и министърът на икономиката Емил Караниколов. Целта на посещението е разширяване на сътрудничеството между България и Република Корея в политическия, икономическия и културния диалог между двете страни.

По време на визитата си Борисов ще се срещне с премиера на Южна Корея Ли Нак-йон и с президента на Южна Корея Мун Дже-Ин. Министър-председателят ще посети Университета за чужди езици “Ханкук” в Сеул, Световната централа по таекуондо KUKKIWON, както и Центъра за научноизследователска и развойна дейност на компанията “Hyundai Motor Group” в град Хуасонг. Още по време на визитата си в Туркменистан през август, премиерът заяви пред журналисти, че очакваме 1,5 млрд. долара инвестиция от Южна Корея. Той поясни, че се водят преговори с концерн за акумулаторни батерии. През юли от икономическото министерство обявиха, че ако от “Фолксваген” предпочетат Турция за изграждане на завод, то България ще преговаря с концерна “Хюндай”, към когото още от 2017 г. сме изпратили предложение за стратегическо партньорство. По реализацията на проекта работи министърът на икономиката Емил Караниколов.

Бизнес делегацията, водена от премиера, включва председателя на АИКБ Васил Велев, шефа на БСК Радосвет Радев, председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, както и председателя на Търговска и Индустриална Камара на България и Корея Калин Дамянов.

Ръководителят на бизнес-делегацията Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМСП, ще подпише Меморандум за разбирателство с Корейската агенция за търговия и инвестиции и Корейската асоциация на вносителите. По време на посещението изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев също ще подпише меморандум за разбирателство с Корейската агенция за търговия и инвестиции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции