Преговорите за Брекзит забуксуваха

Преговорите за Брекзит навлязоха в критичен етап, информира АФП.

Преговарящият за ЕС Мишел Барние и британският му колега Дейвид Дейвис започнаха петия кръг разговори за развода, последният преди европейските лидери да се срещнат на 19 октомври, за да решат дали да продължат търговските преговори.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че тази седмица ще са необходими "чудеса", за да постигне достатъчно напредък, за да получи положително решение на срещата на високо равнище.

Брюксел е особено обезпокоен от лидерската криза, в която изпадна британският премиер, изправен пред заговор за отстраняването й след катастрофална, злополучна реч на конференцията на Консервативната партия.

Подготвящата се за битка Мей ще съобщи в понеделник на парламента, че очаква преговорни позиции на "лидерство и гъвкавост" от останалите 27 страни от ЕС. "Докато очакваме с нетърпение следващия етап, топката е в тяхната половина. Но съм оптимист, че ще получим положителен отговор", твърдят от нейния кабинет.

Разговорите не отбелязват напредък по трите основни въпроса за развода – сметката за напускане, която Великобритания трябва да плати, правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, и съдбата на Северна Ирландия. Лондон иска да започне преговори за бъдещето, включително възможно търговско споразумение между ЕС и Великобритания, възможно най-скоро.

Барние предупреди, че все още има "значителни различия" и липса на напредък. "Много малко вероятно ще бъде постигнат достатъчен напредък през следващите две седмици", заяви високопоставен европейски източник пред АФП при условие за анонимност.

Дипломати са на мнение, че все още има някакъв шанс лидерите на държавите-членки на ЕС, с "поглед към историята", да решат да одобрят следващата фаза така или иначе. "Лидерите искат да водят", каза високопоставен европейски дипломат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа