Преговорите на ЕС за Брекзит са незаконни, твърди френски адвокат

В днешното издание на вестник "Индипендънт" френският адвокат Жулиен Фуше твърди, че преговорите, които ЕС ще води за Брекзит, са незаконни, предаде БНР.

Според специалиста по европейско право от Бордо разговорите трябва да бъдат прекратени, защото стотици хиляди британски граждани, живеещи на континента, са били лишени от право на глас в референдума миналата година. Жулиен Фуше твърди, че е получил стотици свидетелски показания от британци, живеещи в ЕС, на които им е отказано правото на глас, защото живеят извън Великобритания  повече от 15 години. Той е контактувал и с много граждани в британски задморски територии, като Бермудските и Фолкландските острови.

Специалистът по европейско право от Бордо смята да постави под въпрос валидността на преговорите с основанието, че процедурата е нарушена с тяхното изключване от гласуването. Фуше заявява, че решението да се изключат  някои британски граждани от вота всъщност е нарушение на човешките права и това поставя случая в друга плоскост. "Гласуването е същността на демокрацията и всички европейски граждани трябва да имат същите права, когато става дума за изразяване на тяхната воля. Трябва да се борим за британците, това е въпрос на европейска солидарност и човешки права", казва Фуше. Той ще заведе дело срещу Европейската комисия и приема, че изходът от делото е несигурен, но смята, че аргументите са напълно сериозни и основателни. В случай на успех адвокатът ще поиска втори референдум, на който всички британски граждани да кажат дали преговорите за Брекзит да продължат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа