Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

Предават на съд сводника Мартин Дебелия и двама полицаи от Благоевград

Районна прокуратура – Благоевград предаде на съд Мартин Филипов – Дебелия за трафик на хора с цел сексуална експлоатация и склоняване към проституция, извършени в условията на опасен рецидив, Петър Кънев за осуетяване на наказателно преследване спрямо криминално проявено лице и Стефан Филипов за лично укривателство и за разкриване на служебна тайна.

Обвиняемият Мартин Филипов е криминално проявен, осъждан множество пъти за престъпления от общ характер, в това число с „Лишаване от свобода“, както в България, така и във Франция като лидер на организирана престъпна група за трафик на жени с цел сексуална експлоатация.

Петър Кънев е изпълнявал длъжността разузнавач в сектор „Борба с организирана престъпност“ Благоевград ГДБОП София, а Стефан Фибипов е бивш служител в системата на МВР, на длъжност полицейски инспектор в сектор „Охранителна полиция“ към РУП Благоевград.

През септември 2015 г. свидетелката С. Г. се свързала със Стефан Филипов, в качеството му на полицейски служител, с молба за съдействие за регистриране и разкриване на престъпление, извършено спрямо нея от Мартин Дебелия. По време на срещата жената предоставила написана от нея жалба, медицинско удостоверение за получени телесни наранявания и снимки. Причина за агресивното отношение свидетелката обяснила с нейния отказ да осъществи полов акт с Мартин Филипов.

Вместо да изпълни задълженията си по служба и да предприеме действия по отработване на сигнала, той не само, че не го е регистрирал, а скрил предоставените му от пострадалата жена документи. Не след дълго той отново се срещнал с нея и започнал да я убеждава да оттегли жалбата си (която впрочем не била дори регистрирана), тъй като по негови думи въпросното лице „има много пари, ще си хване адвокат от София, ще си оправи нещата и ще я съсипе“.

С.Г. осъзнала, че няма да получи дължимото й отношение и защита като пострадало лице и че Мартин Дебелия е покровителстван от полицейския инспектор.

През следващите месеци обвиняемият Мартин набирал и настанявал в квартира и в хотелски комплекс в Благоевград лица от женски пол с цел използване за развратни действия – предлагане и предоставяне на сексуални услуги срещу заплащане – проституция. За целта той прилагал различни похвати – от психическо въздействие до физическо насилие, отправяне на заплахи, закани за саморазправа, мотивиране и обещаване на облаги, демонстрация на близост и закрила от страна на полицейски служители.

Сводникът експлоатирал пострадалите жени, поддържал и плащал обяви за предоставените от тях сексуални услуги, осигурявал им клиенти, изцяло ги контролирал. Той принуждавал жените да работят за него денонощно, като следвало да му дават половината от заработеното. Имало случаи на бягство на няколко момичета, но всеки път те били намирани и насилствено връщани да проституират.

Към април 2016 г. в 01 РУП Благоевград срещу Мартин Филипов постъпили жалби от жени за склоняване от него да проституират и отправяне на закани и заплахи. Пострадалите поискали намеса и защита от страна на полицията.

Обвиняемият Стефан Филипов в кръга на службата си разбрал за депозираните жалби и направил ксерокопия на документи, свързани с тях. Той се срещнал с Мартин и не само го информирал подробно за подадените срещу него жалби, но и му предоставил копията с уговорка, след като се запознае със съдържанието им да ги изгори. Сводникът поискал от полицейския инспектор Стефан Филипов да използва служебното си положение, за да не се образува наказателно производство срещу него, като обещал да го „почерпи“. На няколко пъти през периода полицейският инспектор ползвал безплатно сексуални услуги от жена, проституираща за Мартин Филипов.

През март 2016 г. Мартин заплашил със саморазправа друга пострадала от него жена – Т. Т. Той й заявил, че знае за подадената от нея жалба, като й показал копие на документа. Обвиняемият настоял да я оттегли, като убедил пострадалата, че има сериозни и близки контакти в полицията, поради което срещу него няма да се образува наказателно производство. За целта Дебелия я срещнал с униформения служител Стефан Филипов.

Полицейският служител знаел, че момичето е склонявано да проституира, противно волята й. В нарушение на службата, във вреда на МВР и на пострадалата от престъпление, той собственоръчно написал на носения от него бял лист текста на молба за оттегляне на жалбата, която тя трябвало да препише и да внесе в деловодството на 01 РУП – Благоевград.

При тази среща между криминално проявения мъж и полицейския служител безпомощната жена се убедила, че незаконната дейност на сводника се протежирала от МВР, поради което изпълнила дадените й указания. Докато била в деловодството жената била видимо притеснена, което било забелязано от инспектор в полицейското управление. Той се поинтересувал за причината, поради която тя оттегля жалбата си. Въпреки, че първоначално жената се притеснявала да сподели истината, в хода на разговора тя му разказала всичко.

Случаят бил докладван на началника на 01 РУП Благоевград. С оглед данните за престъпление по служба, била възложена дисциплинарна проверка, а впоследствие образувано наказателно производство.

Стефан Филипов продължавал да нарушава полицейските си задължения като предупреждавал лица от криминалния контингент за проверки, срещал се с тях, в нарушение на закона съхранявал лични документи на граждани.

След като Мартин Дебелия получил призовка за явяване в РУП за даване на обяснения по случая, той се свързал с Петър Кънев за изясняване на причините, както и да го помоли да въздейства в качеството му на полицейски служител на Т. да оттегли подадената от нея жалба. В тази връзка била проведена среща, на която Петър Кънев й обяснил, че „Мартин Дебелия“ трябва да бъде оставен на мира, защото „малко бил лежал по затворите, та още ще се занимават с него“. Той също така извикал адвокат, който уверил жената, че за нея няма да има негативни последици, свързани с ангажиране на наказателна отговорност за лъжесвидетелстване.

На 01.06.2016 г. Мартин Филипов, Стефан Филипов и Петър Кънев бяха арестувани по време на специализирана акция за трафик на жени и сводничество.

След проведено досъдебно производство, на 30.01.2017 г. Районна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт по делото.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.