Предадоха на съд румънеца, прегазил дете на паркинг в Морската градина

Снимка: Архив Труд

Варненската окръжна прокуратура предаде на съд румънския гражданин Адриан Крецу, който на 29 юни миналата година прегази 4-годишно момиченце на частен паркинг в северната част на Морската градина. 33-годишният мъж е обвинен, че по непредпазливост е причинил смъртта на детето.

Във фаталния ден заедно със съпругата си и нейните родители той пристигнал на разходка във Варна. Решили да посетят зоопарка и Крецу влязъл с автомобила БМВ на близкия паркинг. В същото време там било семейството на жертвата. Докато родителите плащали таксата за престой, момиченцето изостанало. Крецу не го видял и го блъснал при маневра. Разследването установило, че румънецът се е движел на първа предавка със скорост 7,7 км/ч.

След удара детето изгубило равновесие и тялото му попаднало между гумите на колата, която го прегазила на заден ход. Мъничето издъхнало от тежка черепно-мозъчна травма. Съдебно-химическата експертиза по делото установи, че водачът е бил трезвен. Според обвинението той не е упражнил визуален контрол и не е реагирал адекватно при инцидента.

Веднага след него румънецът бе задържан под стража. В средата на юли Апелативният съд го пусна под парична гаранция от 10 000 лв., тъй като не е осъждан, няма други пътни провинения, живее и работи близо до Констанца и няма риск да се укрие. Трагедията разбуни варненци, които се вдигнаха на протест с искане в целия парк да бъде забранено движението на автомобили. Общината реагира, като актуализира Генералния план за организация на движението и за пореден път постави забранителни знаци и КПП на входа към местността "Салтанат".

Коментари

Задължително поле