Без галактически сблъсък между ПСЖ и „Реал“

На 18 септември 2019 да почерпят

Плеймейтката Марешка с шокираща победа в „Игри на волята“

Предадоха се двамата мъже, издирвани за погрома в столичния бар

Локализиран е пожарът край Велинград

„Антична Сердика“ става част от игрите и заниманията на децата

САЩ и Беларус ще възстановят напълно дипломатическите си отношения

Тео Ушев получи нова награда

Европейската агенция по лекарствата проверява препаратите, съдържащи ранитидин

Прокуратурата погва техническия шеф на БНР (обзор) Пламен Костов ще отговаря за престъпление по служба

Москва и Анкара договарят нови „перспективни оръжия“

Министър Ангелкова обсъди развитието на балнео туризма с водещи лекари

Инж. Стоян Братоев: Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото

Наши Миг-29 в съвместна тренировка с румънци и канадци

Горивата може да поскъпнат с до 10 ст.

Предизборна суматоха Нещо се обърка в старта на сезоните

Други бяха сметките – политическият сезон ще започне в първата половина на септември, тогава ще започне и предизборната кампания, тогава телевизиите ще стартират с обновената си есенна програмна схема. Нещо се обърка в това подреждане и настана суматоха. Достатъчно бе да се чуе на Бузлуджа, че Мая Манолова ще бъде подкрепена от левицата и предизборната кампания започна- агресивна, разбъркана, с всички възможни средства. Госпожа Фандъкова набързо бе убедена да играе и този път и тя даде едно агресивно интервю, далеч от миловидния u публичен образ. За Мая Манолова стана трудно да крие намеренията си. Пишат, че още не можела да си намери шеф на Инициативния комитет, някой като Стефан Данаилов. Грешка- Ламбо беше необходим на неизвестния тогава генерал Радев, Мая си е достатъчно известна. Само някои лениви ресорни репортерки продължаваха да я питат- ама, вие ще се кандидатирате ли?

Премиерът Борисов яхна отново джипа с ресорните министри и тръгна по представителните обекти. Природата обаче си имаше своя програма и избухнаха пожарите. За беда сметище се запали под един от мостовете на актуалната магистрала „Струма“ и се оказа, че колоните са покрити със запалими материали. Разгневеният премиер избухна пред камерите, че той „строи, но няма и да им ги пази“ я. После се оказа, че почти под всички мостове на незавършената магистрала са складирани боклуци и стари автомобилни гуми, готови за запалване.

И градската десница, наричана вече „столична либерална общност“, побърза да заяви амбициите си за кметското място. Заложи на кандидат, който по шаблоните се явява експерт. Този „експерт“ веднага се хвана с чувствителната тема за Паметника на Съветската армия, отказа се от един безумен вариант за решение и лансира нови планове. Патриотите с техните капризи останаха на заден план в така форсираната предизборна кампания.

Естествено, медиите бяха първите, хвърлени в битката, която с някои изхвърляния напомни старите времена на байганьовските изборни номера. Не стигат фалшивите социологически изследвания, ами се цитират и някакви бомбастични цифри за обществените настроения без въобще да е ясно кой, къде и кога ги е установил. Иначе сме в първите линии на борбата с фалшивите новини.

Телевизиите засега изостават с новите си програми, само едно по едно се връщат публицистичните предавания, които през лятото ни ощастливиха с „най-доброто“ от продукцията си. Тази година обаче е ключова по отношение на по-дълготрайното им развитие, просто съвпадение с поредицата избори. Съвпадение, но не и съвсем случайно.

„Нова телевизия“ след като „присади“ към състава си подбрани кадри от БНТ, има да решава въпроса дали ще развива публицистиката си, в която силно изостава от съперниците си, или ще предпочете да заложи на успешните си развлекателни шоута и „риалити“ формати. И не на последно място на българските сериали, собствена продукция.

БНТ с новия се генерален директор Емил Кошлуков засега е заета да запушва каналите, по които изтичат оскъдните средства от държавния бюджет. Под „каналите“ подразбирай предаванията и хората, които са ги правели. Емил е достатъчно умен, за да не предприема драстични кадрови промени и съкращения преди избори- националната телевизия трябва да е стабилна, а не източник на напрежение. Въпреки някои поправими неблагополучия новините и публицистиката на БНТ излъчват обективност и професионализъм.

Както се съобщава, БТВ отново е обект на планове да бъде закупена от чешкия милиардер с любопитното име Келнер. Аз лично имам съмнения, че трудно ще му бъде да успее без някой български партньор като гаранция за „политическа стабилност“. БТВ излъчва самочувствието на водеща телевизия, но очевидно има някои програмни проблеми. Тепърва ще става ясно колко трудно е да се намери кой да замести Слави Трифонов и най-успешното телевизионно шоу в България. Колкото и да харесваме БТВ, не може да се подмине факта, че нейният праймтайм е почти изцяло зает от турски сериали. Да, те са много добри, но все пак телевизиите имат дълг към българската култура и духовни ценности. Слава богу, БТВ запазва водещите си позиции в новините и публицистиката. Цяло поколение млади журналисти формират своя професионален опит под ръководството на Гена Трайкова и Венелин Петков. Още веднъж ще напомня, че само БТВ води последователна линия да създава и формира своите звезди. Ето го, Иван Георгиев отново е в акция, този път в Сирия. Този скромен в поведението си водещ на новините се оказа отличен документалист. Да не пропусна и много смелия и сполучливия избор на Боби Лазаров за водещ на времето. Неговата харизма запълва празнотата, останала от Емил Чолаков.

Що се отнася до начина, по който телевизиите отразяват рано започналата предизборна кампания, ще пиша вероятно след натрупването на повече впечатления.

 

Летни размисли

Случи се да пристигна в Гърция ден след урагана на Халкидики. Всичко вече беше оправено, всичко работеше. Не чакаха някой друг да им свърши работата.

Новият премиер Мицотакис представи кабинета си и веднага изложи богата програма от мерки и закони. Внесе и законите след няколко дни. За този стил си струва да си поговорим. Както и докъде трае приятелството между балканските лидери? Защо България и нейният премиер получиха накуп негативни оценки от лидерите на нашите съседи? Нали направихме толкова много за тях? Нали ни бяха много благодарни? Достатъчни ли са прегръдките и целувките? И за това предстои да поговорим.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.