Две мистериозни убийства разследват край язовир в Негован (обзор) Мъж застрелян с 3 куршума, жена гръмната и разчленена

Две вили са изгорели при пожара край Реброво, очаква се да бъде изпратен хеликоптер

Иран заяви, че танкерът „Грейс 1“ ще отплава от Гибралтар в неделя вечерта

Бананите от Еквадор с кокаина били за румънската мафия Проверяват складове в София, Пловдив и Варна

Улиците на Хонконг се изпълниха с протестиращи въпреки проливния дъжд (СНИМКИ и ВИДЕО)

ДНК проба доказа: Мартин Трифонов е изнасилил и убил детето в Сотиря

Сложна операция в Полша за спасяване на пещерняци

Мария Димитрова от София: Пожелай си спасение и чудесата идват при теб При д-р Емилова жената се избавила от мъртвата хватка на тежки болести

Диетата на Одри Хепбърн Паста, паста и отново паста

Българският ансамбъл грабна злато и бронз на Световната купа в Минск

Турското езеро Туз се оцвети в розово (СНИМКИ и ВИДЕО)

Голям пожар бушува край село Реброво (СНИМКИ)

Гибралтар отново не прие искането на САЩ да не освобождава иранския петролен танкер

Бебе на 40 дни почина от задушаване в Благоевградско

Русия няма да разполага нови ракети в Европа, ако същото направят и САЩ

Преди век са пили по-силна бира Пивоварните отварят врати за любопитните привърженици на пенливата течност

По-мътна, по-силна и по-слабо газирана – такава бира са пили преди век любителите на пивото у нас, обясни пред „Труд“ Цвета Гюрова, един от водещите инженер-технолози в родната пивоварна индустрия. Тя взе участие в старта на първата Национална бирена академия. Инициативата на Съюза на пивоварите в България ще даде възможност на журналисти и биролюбители да посетят някои от водещите пивоварни у нас и да се докоснат отблизо до сложните и прецизни процеси, през които преминават натуралните съставки на пивото преди да стигнат до халбата.

Прадедите ни са консумирали пиво, сходно на вкус със съвременните крафт бири, казва технологът Цвета Гюрова
Прадедите ни са консумирали пиво, сходно на вкус със съвременните крафт бири, казва технологът Цвета Гюрова

„Няма голяма разлика между бирата, която пием днес, и тази, която са пили прадедите ни преди един век. Традициите са се запазили, но производственият цикъл е значително модернизиран в наши дни. Контролът на водата и другите съставки днес е много по-голям. Те идват със сертификат за качество и физико-химични анализи“, обясни Гюрова. Бирата преди 100 години все пак е била с по-различен вкус, защото и предпочитанията на консуматорите са били по-различни – била е с по-високо алкохолно съдържание и по-изразен аромат на хмел, отбеляза специалистът. По думите й, прадедите ни са консумирали пиво, сходно на вкус със съвременните крафт бири, произвеждани от любители в микропивоварни. „Те предлагат много по-охмелена бира, по-горчива и по-тъмна. Със сигурност преди век бирата е била по-мътна и не така добре филтрирана, с тази бистрота, която има днес“, каза Цвета Гюрова. Със сигурност тя не е била и толкова газирана, защото се е приготвяла в отворени съдове за ферментация, докато днес това става в херметизирани под налягане инсталации. Така въглеродният двуокис, който се отделя при ферментацията от маята остава в течността и се свързва с нея. Получава се естествена газировка. Навремето също я е имало, но е била много по-слаба, тъй като CO2 е летлив газ и се отделя лесно, каза технологът.

Днес потребителите в световен мащаб все повече се насочват към леките бири, с по слаб хмелов аромат, по-малко горчивите, към по-ниско алкохолните и даже към безалкохолните. Тази тенденция отчетливо се забелязва и у нас през последните няколко години. Тя е свързана и с желанието за спазване на определени правила за безопасност – както към себе си, така и спрямо околните, отбелязват от бранша.

Модерна в последно време е и нефилтрираната бира. Както подсказва названието й, тя не минава процес на филтрация и съдържа микрочастици от хмела, с който е приготвена. Ако не е пастьоризирана, в нея има и мая (живи дрожди), затова я наричат още „жива“. Жива бира обикновено се продава в наливно състояние, в пивоварните и някои заведения, които имат собствени микроинсталации, защото при бутилиране има опасност микроорганизмите да започнат спонтанна ферментация и бутилката да експлодира от налягането.
В момента освен основните съставки – ечемичен малц и хмел, популярност набират и някои допълнителни. Сред тях са пшеницата, която допринася за по-приятен и освежаващ вкус на напитката. Добавянето на ориз пък дава умерено сух вкус, а царевицата, която съдържа около 70% скорбяла, много протеини и голямо количество етерично масло, придава мек вкус и ярък цвят.

 

Водата също определя вкуса на пивото

Бирата съдържа почти 90% вода, така че различните източници на вода допринасят за локалните вкусове на пивото. Тя трябва да бъде с най-високо качество. Съвременните пивовари извършват ежедневен контрол, както на физико-химичния, така и на микро-биологичния й състав, след което тя минава през няколко етапа на филтрация. Особено стриктно се следи съдържанието на хлор, за да е сигурно, че той няма да окаже влияние върху ферментацията и вкуса.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. С две думи, хората преди са пиели истинска бира, а сега пием някакъв пикоч с малко или без алкохол, направен за жени. Едно време бирата си беше чисто мъжко питие, а сега кифлите си поръчват някаква „бира“ в детски 275 мл бутилчици.

    1. Kakvi kifli, tui sa nashte zheni i shterki. Ne piite alcohol po vreme na bremennostta i karmeneto za zdravi geni i dete!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.