Преди Коледа ограничават движението на тирове по 10 от най-натоварените пътища

В последния работен ден преди Коледа ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по 10 от най-натоварените пътища в страната, сред които са автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“. По две ленти ще се движат автомобилите, които излизат от София през Владая. На 26 декември от 10 ч. до 20 ч. в същия участък ще има две ленти за влизащите в София. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

В последният работен ден преди трите почивни дни (23 декември) за Коледа, между 16 ч. и 20 ч., ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е повишаване на безопасността, увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата и по-спокойно пътуване за шофьорите на леки автомобили.

Очаква се интензивно движение на изходите на София, по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ и път I-1 (Е-79) София - Кулата, прогнозират от Агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите трябва да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат внимателно и със съобразена скорост, да не предприемат резки маневри и да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението.

Ограничението е за следните участъци от републиканската пътна мрежа:

път I-1 Видин – Ботевград;

път I-1 Благоевград – ГКПП „Кулата“;

път I-4 п. в. „Коритна“ – Велико Търново – Шумен;

път I-5 Русе - Велико Търново;

път I-8 ГКПП „Калотина“ – ГКПП „Капитан Андреево“;

път I-9 Дуранкулак – Варна - Бургас;

път II-18 Околовръстен път София;

път II-19 Симитли - Гоце Делчев;

път II-86 Пловдив - Смолян;

път II-99 Бургас - Царево.

Движението на тежкотоварните камиони над 12 т по същите направления ще бъде ограничено и в последния почивен ден – 26 декември (понеделник) от 14 ч. до 20 ч.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

Поради продължаващите ремонтни дейности на тръбата за Варна на тунелите „Ечемишка“ и „Витиня“ на АМ „Хемус“ преминаването през съоръженията се осъществява двупосочно в тръбата за София. Алтернативният маршрут за пътуване по време на ремонтните работи на тунел „Витиня“ от София за Ботевград е път I-1 - от 215-ти км до км 209+500 и обратно. Връзката на АМ „Хемус“ с първокласния път за пътуващите към Ботевград е при пътния възел при 30-ти км на автомагистралата /Витинска река/, а за идващите от Ботевград при 36-ти километър на АМ „Хемус“. Този маршрут е с 2 километра по-дълъг и с около 7-10 минути по-бавен. Той обаче може да се окаже и по-бърз. Сравнение: по АМ „Хемус“ са 22 километра, минават се за около 17 минути. Алтернативното трасе – 22 километра, за около 24 минути.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България