На 21 септември 2018 да почерпят

Драма: „Лудогорец“ пропиля два гола аванс срещу „Байер“ и остана с празни ръце

Мръсните тайни на интернет гигантите “Епъл”, “Амазон”, “Фейсбук” и “Гугъл” имат безпрецедентен достъп до личния ни живот

Йордан Йовчев излиза от „Фермата“ Участниците изпратиха олимпийския медалист със сълзи

Двете Кореи приключиха президентската среща на свещен връх

САЩ въведоха санкции срещу 33 длъжностни лица, свързани в ВПК на Русия

Бум в производството на кока в Колумбия Около 1400 т са произведени през 2017 г.

София с план за чист въздух Обмислят подмяна на отоплителните инсталации с печки на пелети, разширяване на газопреносната мрежа и филтри на комините

Роналдо сред грубияните във футбола

ООН: Половината от бедните хора по света са деца

Рокадите в кабинета сблъскаха отново президент и премиер (обзор) България загуби една седмица заради войната между институциите

Родител нападнал учителка в Старозагорско Двете страни са с напълно различни версии за случилото се

Инцидент с отравяне в Солсбъри се оказа измама Пострадалата Анна Шапиро се представяла за агентка на Мосад

500 млн. лв. е загубата от нелегални цигари Дупка в закона - няма наказание за производството на тютюневи изделия без бандерол

Венеция с нови глоби за туристи До 500 евро за седене и лежане на земята

Преди 137 години е открито първото земеделско училище у нас

Снимка: RetroBulgaria.com

На 13 декември 1879 г., преди 137 години, е основано е първото българско земеделско училище „Образцов чифлик“ край Русе.

Историята му започва след Освобождението, когато с Указ № 374 от 13 декември 1879 г. е открито първото практическо земеделско училище, което през 1883 г. става средно, с 3-годишен курс на обучение (негов наследник е днешната Професионална гимназия по селско стопанство „Ангел Кънчев“).

През 1887 г. е създадена първата ботаническа градина, наречена „Сортимент“, в която се изпробват редица нови земеделски култури. Ръководител на опитното поле става Константин Малков – считан за баща на опитното дело в страната.

През 1897 г. се ражда идеята за създаване на земеделски опитни учреждения в България по подобие на тези в Европа, вече достигнали пълния си разцвет. Този въпрос е поставен за пръв път от Константин Малков. Идеята е осъществена със създаването на 3 земеделски опитни станции в страната – в Садово, Образцов чифлик и Плевен.

В „Образцов чифлик“ Земеделската опитна станция (ЗОС) се създава на 9 март 1905 г. въз основа на изградено със модерен за времето си облик изпитателно (или още опитно) поле и богат опит от страна на учителите. Станцията се радва на редица постижения в областта на селекцията и агротехниката, придобивайки известност в страната и извън нея.

Редом с научно-изследователска и учебна работа се извършва и публицистична дейност. ЗОС „Образцов чифлик“ има свое списание „Ново земеделие“, което по-късно е преименувано на „Селскостопански преглед“, собствена печатна база, в която се издават първите брошури, учебни помагала и други.

През 1960 г. ЗОС е преименувана на Комплексна опитна станция, а две години по-късно на Селскостопански научно-изследователски институт, който сега е профилиран по земеделие и семезнание и е в структурата на Селскостопанската академия.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Всичкото хубаво, ама днешната директорка на това училище ще го докара до ликвидация. Просто женицата няма нищо общо с материята и е поредния парашутист назначен с протекции на принципа „да намерим кресло на наш човек“. Жалко !

  2. А за историята на училището – почти нищо не се намира. Информацията скача от след създаването му в края на 19ти век чак на 1960 г сякаш междувременно не е съществувало. Срамота!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.