Кола се запали при задвижване

Бразилецът Маркиньос, бивш национал на България, ексклузивно пред „Труд“: ЦСКА върви нагоре

Спипаха трима столичани в момент на предлагане на дрога

Със сензорна система ще ловят изстрели на бракониери в НП “Пирин“

Арестуваха две българки в Милано заради обир на студентка

60-годишна жена се хвърли от скала

Подобрява се състоянието на момичето, блъснато от джип на столичен булевард

От МВР не потвърждават информацията за пътен инцидент на спирка в София

Няма опасност за живота на детето, блъснато от кола на НСО

Диана Ковачева: Омбудсманът е винаги на страната на гражданите

Роудстър за 1,7 млн. евро без покрив и челно стъкло McLaren Elva ускорява до 200 км/ч за по-малко от 7 секунди

МВР с масови проверки по пътищата заради катастрофите в последните дни

Пророк Йоло “Библия на българите и човечеството” влезе в сакралната книжнина

Ново земетресение с магнитуд от 4,5 в Албания

Броят на жертвите от изригването на вулкана в Нова Зеландия достигна 16 души

Преди 137 години е открито първото земеделско училище у нас

Снимка: RetroBulgaria.com

На 13 декември 1879 г., преди 137 години, е основано е първото българско земеделско училище „Образцов чифлик“ край Русе.

Историята му започва след Освобождението, когато с Указ № 374 от 13 декември 1879 г. е открито първото практическо земеделско училище, което през 1883 г. става средно, с 3-годишен курс на обучение (негов наследник е днешната Професионална гимназия по селско стопанство „Ангел Кънчев“).

През 1887 г. е създадена първата ботаническа градина, наречена „Сортимент“, в която се изпробват редица нови земеделски култури. Ръководител на опитното поле става Константин Малков – считан за баща на опитното дело в страната.

През 1897 г. се ражда идеята за създаване на земеделски опитни учреждения в България по подобие на тези в Европа, вече достигнали пълния си разцвет. Този въпрос е поставен за пръв път от Константин Малков. Идеята е осъществена със създаването на 3 земеделски опитни станции в страната – в Садово, Образцов чифлик и Плевен.

В „Образцов чифлик“ Земеделската опитна станция (ЗОС) се създава на 9 март 1905 г. въз основа на изградено със модерен за времето си облик изпитателно (или още опитно) поле и богат опит от страна на учителите. Станцията се радва на редица постижения в областта на селекцията и агротехниката, придобивайки известност в страната и извън нея.

Редом с научно-изследователска и учебна работа се извършва и публицистична дейност. ЗОС „Образцов чифлик“ има свое списание „Ново земеделие“, което по-късно е преименувано на „Селскостопански преглед“, собствена печатна база, в която се издават първите брошури, учебни помагала и други.

През 1960 г. ЗОС е преименувана на Комплексна опитна станция, а две години по-късно на Селскостопански научно-изследователски институт, който сега е профилиран по земеделие и семезнание и е в структурата на Селскостопанската академия.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Всичкото хубаво, ама днешната директорка на това училище ще го докара до ликвидация. Просто женицата няма нищо общо с материята и е поредния парашутист назначен с протекции на принципа „да намерим кресло на наш човек“. Жалко !

  2. А за историята на училището – почти нищо не се намира. Информацията скача от след създаването му в края на 19ти век чак на 1960 г сякаш междувременно не е съществувало. Срамота!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.