Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Aварирал ТИР край Драгоман запуши пътя за Калотина

166 снегорина чистят софийските улици

Отмениха бедственото положение в община Баните

Сирия се рекламира като туристическа дестинация

Хванаха шофьора, който прегази мъж край Нови Искър и избяга

Близо 100 000 лв. са събрани за доизграждането на храма във ВТУ Почетоха Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски

Австралия приветства експериментален спасителен дрон В проекта са инвестирани стотици хиляди долари

$ 70 млн. награда за откриването на малайзийския самолет МН370 Тексаска компания възобновява търсенето на изчезналия боинг

През обектива на „Труд“: Как Борисов и Меркел отговарят на медиите (СНИМКИ)

Синдикатите срещу поскъпването на тока, предвиждат фалити КНСБ и КТ „Подкрепа“ излязоха със съвместна позиция в подкрепа на работодателите

Преди 161 г. е открито първото българско читалище

На 30 януари 1856 г. в Свищов е открито първото българско читалище. То носи името на създателите си – видните дарители Еленка и Кирил Аврамови.

Културната институция пази уникална, непоказвана до сега сбирка от ръкописи и старопечатни книги, сред които и Свищовският Дамаскин. В основата на създаването на културното средище стои любовната история на преуспяващият търговец на сол Кирил Аврамов и съпругата му Еленка. След като се запознали младата жена разкрила за съпруга си магията на театъра.

„За съжаление те остават без деца. Еленка почива рано, а Кирил решава, че може би е най-добре да завещае средствата си на общината за построяване на такъв театър, който да служи и за читалище. Единственото условие, което поставят е да носи тяхните имена. За това и днес нашето читалище се нарича „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ !“, обяснява председателят на читалището Пламен Александров.

Още от създаването си читалището се превръща в център на бурен обществен и културен живот. А една от първите задачи, които настоятелството си поставя е създаването на библиотека и намирането на старинни книги. Първите 800 тома за нея дарява учителят Емануил Васкидович. А едни от най-ценните реликви съхранени и до днес там са книги и ръкописи от шести век. Но едно най-големите богатства на библиотечния фонд е „Свищовският дамаскин“ .

„Дамаскинът е много сериозно проучен през 1928 г от Любомир Милетич. Издаден е в специална книжка. Той е с правописа характерен за Северна България. От 1753 година, притежаваме 7 ръкописа на Васкидович, неговите учебници, различни ръкописи и старопечати. Фонд „Предосвобожденски“ също е много богат!“, обяснява библиотекарят Веселина Спасопа.

Свищовското читалище и до днес впечатлява с уникалният си театрален салон, богато украсен със златни орнаменти. В културната институция непокътната през годините е запазена и една от трите в страната ръчно изрисувани завеси.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.