Глобиха над 43 000 шофьори от началото на акция „Зима“

Италианска светкавица с мощността на 819 коня Sian е първият хибрид на Lamborghini и най-мощният модел на марката

Какво правят пенсионери в публичен дом?

Все още се издирва мъжът, който нападна и рани жена при обир в газстанция в София

Днес е Световният ден в памет на жертвите от катастрофи

Мъж уби три от децата си и съпругата си в Сан Диего, след което се самоуби

Зодиите на пътя

На 17 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 17.11.2019

Жена е била ранена при въоръжен обир на газстанция в София

Хиляди се събраха на протест срещу Николас Мадуро във Венецуела

Зловещият Какамо – между легендите и историята Каменното орлово гнездо сякаш е обитавано от призраци

Конят, който предизвика катастрофа със 7 ранени, е безстопанствен

Родителите на починалото 3-годишно дете: Лекарите виждаха, че умира

Към „историята си” добавяме истерия След Паисий, комай нищо

Преди 161 г. е открито първото българско читалище

На 30 януари 1856 г. в Свищов е открито първото българско читалище. То носи името на създателите си – видните дарители Еленка и Кирил Аврамови.

Културната институция пази уникална, непоказвана до сега сбирка от ръкописи и старопечатни книги, сред които и Свищовският Дамаскин. В основата на създаването на културното средище стои любовната история на преуспяващият търговец на сол Кирил Аврамов и съпругата му Еленка. След като се запознали младата жена разкрила за съпруга си магията на театъра.

„За съжаление те остават без деца. Еленка почива рано, а Кирил решава, че може би е най-добре да завещае средствата си на общината за построяване на такъв театър, който да служи и за читалище. Единственото условие, което поставят е да носи тяхните имена. За това и днес нашето читалище се нарича „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ !“, обяснява председателят на читалището Пламен Александров.

Още от създаването си читалището се превръща в център на бурен обществен и културен живот. А една от първите задачи, които настоятелството си поставя е създаването на библиотека и намирането на старинни книги. Първите 800 тома за нея дарява учителят Емануил Васкидович. А едни от най-ценните реликви съхранени и до днес там са книги и ръкописи от шести век. Но едно най-големите богатства на библиотечния фонд е „Свищовският дамаскин“ .

„Дамаскинът е много сериозно проучен през 1928 г от Любомир Милетич. Издаден е в специална книжка. Той е с правописа характерен за Северна България. От 1753 година, притежаваме 7 ръкописа на Васкидович, неговите учебници, различни ръкописи и старопечати. Фонд „Предосвобожденски“ също е много богат!“, обяснява библиотекарят Веселина Спасопа.

Свищовското читалище и до днес впечатлява с уникалният си театрален салон, богато украсен със златни орнаменти. В културната институция непокътната през годините е запазена и една от трите в страната ръчно изрисувани завеси.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.