На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

Преди 161 г. е открито първото българско читалище

На 30 януари 1856 г. в Свищов е открито първото българско читалище. То носи името на създателите си – видните дарители Еленка и Кирил Аврамови.

Културната институция пази уникална, непоказвана до сега сбирка от ръкописи и старопечатни книги, сред които и Свищовският Дамаскин. В основата на създаването на културното средище стои любовната история на преуспяващият търговец на сол Кирил Аврамов и съпругата му Еленка. След като се запознали младата жена разкрила за съпруга си магията на театъра.

„За съжаление те остават без деца. Еленка почива рано, а Кирил решава, че може би е най-добре да завещае средствата си на общината за построяване на такъв театър, който да служи и за читалище. Единственото условие, което поставят е да носи тяхните имена. За това и днес нашето читалище се нарича „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ !“, обяснява председателят на читалището Пламен Александров.

Още от създаването си читалището се превръща в център на бурен обществен и културен живот. А една от първите задачи, които настоятелството си поставя е създаването на библиотека и намирането на старинни книги. Първите 800 тома за нея дарява учителят Емануил Васкидович. А едни от най-ценните реликви съхранени и до днес там са книги и ръкописи от шести век. Но едно най-големите богатства на библиотечния фонд е „Свищовският дамаскин“ .

„Дамаскинът е много сериозно проучен през 1928 г от Любомир Милетич. Издаден е в специална книжка. Той е с правописа характерен за Северна България. От 1753 година, притежаваме 7 ръкописа на Васкидович, неговите учебници, различни ръкописи и старопечати. Фонд „Предосвобожденски“ също е много богат!“, обяснява библиотекарят Веселина Спасопа.

Свищовското читалище и до днес впечатлява с уникалният си театрален салон, богато украсен със златни орнаменти. В културната институция непокътната през годините е запазена и една от трите в страната ръчно изрисувани завеси.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.