"Предлагаме Нов закон за функциониране на Българската банка за развитие"

Ще предложим ограничаване на лимитите за отпускане на кредити на търговски субекти. Основната ни цел е да защитим малките и средните предприятия. Това заяви в понеделник във Велико Търново депутатът от БСП Весела Лечева.

По думите и в момента тя отпуска големи кредити на няколко големи субекта, прим. по около 200-300 млн. лв, а социалистите ще настояват да се лимитират размерите на кредитите, за да може повече български фирми да се възползват от кредитите на ББР.

Лечева изтъкна, че разработването на проекта е в изпълнение на предизборните обещания за борба с бедността и доходите, развитието на икономиката и производството.

Народните представители от левицата за Великотърновска област-Явор Божанков, Весела Лечева и Валентин Ламбев са категорични, че друг основен приоритет е борбата с корупцията. Според тях президентът трябва да назначава председателя на бъдещата агенция "Антикорупция", а заместниците в звеното да бъдат назначавани от Народното събрание.

Според Явор Божанков корупцията е концентрирана в изпълнителната власт, а в президентската институция почти липсва потенциал за корупция.

"Аз лично зададох въпрос към министъра на правосъдието в комисията, не ги ли смущава това, че изпълнителната власт реално ще назначава ръководство на тази агенция, за да разследва себе си и той ми отговори, че не ги притеснява," коментира още Божанков.

Той каза още, че проектозаконът на ГЕРБ ще е за разследване на всички граждани, докато този на БСП предлага разследването на корупционни престъпления само във висшите етажи на властта.

"ПГ на БСП си поставя като основен приоритет успешното председателство на България на Съвета на ЕС", категорична е Весела Лечева.

По думите и нарочна работна група начело с председателя на ПЕС Сергей Станишев която през октомври ще формулира кои според БСП да са приоритетите на България при нейното председателство.

"Основните ни цели през този парламентарен сезон си остават борбата с бедността и доходите на хората, посочи още Весела Лечева. Червените депутати ще изработят алтернативен бюджет 2018 след анализ по всички секторни политики. Относно българското образование социалистите ще продължат с мерките относно борбата с функционалната неграмотност, отпадането на учениците, закриването на български училища и натовареността на учителите. Виждаме, че все по-голямо е разделението и разслоението в българското общество, в т.ч. и сред българските ученици, коментира Лечева.

Тя изтъкна, че е парадоксално да има черно- бели учебници и учебници за бедни и богати!. Божанков и Лечева информираха, че управляващите са отхвърлили проекта за Закон за храните на БСП.

"Този законопроект бе в защита на българските производители, той бе подкрепен от Асоциацията на производителите. Той защитаваше наличието на български стоки в големите вериги хипермаркети.За съжаление управляващите го отхвърлиха, в момента например за един наш производител на пилешко месо е много по-изгодно да си внесе полски пилета и да ги препродава на нашия пазар, тъй като в Полша е много по-евтино заради субсидирането на проиводството", каза Божанков.

От БСП ще поставят и питания в пленарна зала свързани с това, къде точно са назначени новите 1000 полицаи, които започнаха работа във връзка с овладяването на битовата престъпност в станата. Ще предложат законодателни промени, при които при забавени заплати или фалит на едно дружество работниците първи да получават неизплатените си възнаграждения.

"Този казус се следи отблизо от националния омбудсман Мая Манолова, информира още Божанков.

Социалистите алармираха, че правителството на ГЕРБ продължава да разделя финансирането на общините на партиен принцип чрез различни постановления на Министерски съвет /ПМС/. Те смятат, че финансиране чрез ПМС е противокноституционно и са сезирали Конституционния съд. Божанков даде за пример ПМС от 28 юли тази година, където държавата отпуска на общини 20 милиона лева, като от тях основният ресурс е за 31 общини на ДПС, следван от средства за 14 общини на ГЕРБ и едва 1 млн. лева са насочени към две общини, управлявани от кметове на БСП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони