Аварирал снегорин блокира пътя до Рилския манастир

Спортният министър награди един от победителите на финалния кръг от Националната боксова лига

500 000 долара изпаднаха от камион на магистрала в САЩ (ВИДЕО)

Музика ще има за всички от сърце “Rock the Operа” за любителите на вечните рок хитове, SOLAR Christmas за феновете на електронната музика и Шабан Шаулич “50 години на сцена” в “Арена Армеец”

Две жертви и много ранени при тежка катастрофа в Босна

Идея на Министерство на културата: „Свети Кирик” става остров на изкуствата

Никол Шерцингер показа изкусителни форми и нова прическа (СНИМКИ)

552-каратов жълт диамант e открит в канадска мина (СНИМКИ)

Жирардели ще иска среща с премиера за развитието на Банско

Сирак откри портмоне с 1000 лв., върна го

Полският кабинет оцеля при вот на недоверие

Фрегатата „Дръзки“ се завърна от операция в Средиземно море

ЕК одобри още 210 млн. лв. за ремонт на училища у нас

Президентът Радев пред Джон Съливан: Търсим най-изгодното предложение за нов изтребител

Парижката полиция използва сълзотворен газ срещу „жълтите жилетки“

Предлагат безплатна правна помощ на закъсали моряци

сн. отляво надясно Свилен Крайчев, секретар на БМК, кап.Богдан Богданов, адв.Христо Раев

Млади юристи, както и студенти, ще оказват безплатна правна помощ на закъсали моряци и техните близки. Българската морска камара-Варна /БМК/ откри в понеделник своя нов център за медиация и работа с морската общност. Над 20 000 мъже са в морето, а на брега работят няколко стотици фирми, свързани с корабоплаването, обясни адвокатът по морско право Христо Раев.

Според него новият Център ще помага в решаване на данъчни проблеми, митнически въпроси, за нарушения в трудовото законодателство, отношения между фирмите, обезщетения при инвалидност и смърт. Заради задълбочаващата се международна криза в бранша, а и заради пропуски в законодателството, много моряци и екипажи остават без възнаграждение, а корабни доставчици без заплащане на извършените услуги. Когато корабът напусне пристанището, трудно е да се вземат дължимите пари от него, а и  в открито море той най-лесно сменя собственика  и флага си, даде пример от горчивия опит на мнозина адвокат Раев.

„В България действа Конвенцията за арест на кораби, но много от държавите не са я подкрепили. Стана ясно, че и при нас процедурата върви бавно, а в петък и през почивните дни дори не се осъществява. В много случаи потърпевшите не сигнализират своевременно, а често нямат възможност да защитят правата си. Стига се до дълги съдебни процедури, много разходи, затова основната цел на новия Център е да се постигнат споразумения между страните“, обясни председателят на БМК кап. Богдан Богданов.

На първо време доброволно ще работят четирима млади хора,между които дипломиран юрист, патентен специалист, двама лицензирани медиатори. Те ще събират сигналите от всички нуждаещи се и ще търсят връзка с компетентните органи. Центърът засега ще работи всеки вторник и четвъртък в офиса на БКМ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.