Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

Българските Destiny’s Child изгряха в „Гласът на България“

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Предлагат безплатна правна помощ на закъсали моряци

сн. отляво надясно Свилен Крайчев, секретар на БМК, кап.Богдан Богданов, адв.Христо Раев

Млади юристи, както и студенти, ще оказват безплатна правна помощ на закъсали моряци и техните близки. Българската морска камара-Варна /БМК/ откри в понеделник своя нов център за медиация и работа с морската общност. Над 20 000 мъже са в морето, а на брега работят няколко стотици фирми, свързани с корабоплаването, обясни адвокатът по морско право Христо Раев.

Според него новият Център ще помага в решаване на данъчни проблеми, митнически въпроси, за нарушения в трудовото законодателство, отношения между фирмите, обезщетения при инвалидност и смърт. Заради задълбочаващата се международна криза в бранша, а и заради пропуски в законодателството, много моряци и екипажи остават без възнаграждение, а корабни доставчици без заплащане на извършените услуги. Когато корабът напусне пристанището, трудно е да се вземат дължимите пари от него, а и  в открито море той най-лесно сменя собственика  и флага си, даде пример от горчивия опит на мнозина адвокат Раев.

“В България действа Конвенцията за арест на кораби, но много от държавите не са я подкрепили. Стана ясно, че и при нас процедурата върви бавно, а в петък и през почивните дни дори не се осъществява. В много случаи потърпевшите не сигнализират своевременно, а често нямат възможност да защитят правата си. Стига се до дълги съдебни процедури, много разходи, затова основната цел на новия Център е да се постигнат споразумения между страните”, обясни председателят на БМК кап. Богдан Богданов.

На първо време доброволно ще работят четирима млади хора,между които дипломиран юрист, патентен специалист, двама лицензирани медиатори. Те ще събират сигналите от всички нуждаещи се и ще търсят връзка с компетентните органи. Центърът засега ще работи всеки вторник и четвъртък в офиса на БКМ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.