Пожар избухна в ТЕЦ Сливен Стихията е овладяна, няма данни за пострадали хора

И „Труд“ короняса Лука Модрич за №1 в света

На 25 септември 2018 да почерпят

Сузана, една арфа женска Като малка Клинчарова мечтае да стане пианистка

Тръмп: ООН започва бавно да реализира своя потенциал

Ураганен вятър мина през Сливен

Ограничение от 90 км в час по част от магистрала „Тракия” от днес

Путин пред Нетаняху: Не приемаме израелската версия за падането на руския Ил-20

Мевлют Чавушоглу: Средиземно море се превръща в гробище на отчаяни мигранти

Джон Болтън: Не искаме да сваляме режима в Иран, а да променим поведението му

Али Хаменей: Атентатът в Ахваз е финансиран от Саудитска Арабия и ОАЕ

Разследват теча от „златния кран“ в Карнобат Спестявани са над 1000 лв. от всеки 100 литра, изчисляват експерти

Отборът на емигрантите във „Фермата“ се пропуква

Разбиха банда от ало мафията, взела от пенсионерки над 40 000 лева 17-годишен куриер на мошениците арестуван с плячка от 500 лева и 400 евро

КАТ продължава да лъже за жертвите на пътя

Предлагат безплатна правна помощ на закъсали моряци

сн. отляво надясно Свилен Крайчев, секретар на БМК, кап.Богдан Богданов, адв.Христо Раев

Млади юристи, както и студенти, ще оказват безплатна правна помощ на закъсали моряци и техните близки. Българската морска камара-Варна /БМК/ откри в понеделник своя нов център за медиация и работа с морската общност. Над 20 000 мъже са в морето, а на брега работят няколко стотици фирми, свързани с корабоплаването, обясни адвокатът по морско право Христо Раев.

Според него новият Център ще помага в решаване на данъчни проблеми, митнически въпроси, за нарушения в трудовото законодателство, отношения между фирмите, обезщетения при инвалидност и смърт. Заради задълбочаващата се международна криза в бранша, а и заради пропуски в законодателството, много моряци и екипажи остават без възнаграждение, а корабни доставчици без заплащане на извършените услуги. Когато корабът напусне пристанището, трудно е да се вземат дължимите пари от него, а и  в открито море той най-лесно сменя собственика  и флага си, даде пример от горчивия опит на мнозина адвокат Раев.

„В България действа Конвенцията за арест на кораби, но много от държавите не са я подкрепили. Стана ясно, че и при нас процедурата върви бавно, а в петък и през почивните дни дори не се осъществява. В много случаи потърпевшите не сигнализират своевременно, а често нямат възможност да защитят правата си. Стига се до дълги съдебни процедури, много разходи, затова основната цел на новия Център е да се постигнат споразумения между страните“, обясни председателят на БМК кап. Богдан Богданов.

На първо време доброволно ще работят четирима млади хора,между които дипломиран юрист, патентен специалист, двама лицензирани медиатори. Те ще събират сигналите от всички нуждаещи се и ще търсят връзка с компетентните органи. Центърът засега ще работи всеки вторник и четвъртък в офиса на БКМ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.