Предлагат връщане на фиксираните субсидии за сценичните институти

Министърът на културата в служебното правителство и неговият екип предложиха на вниманието на професионалистите в сферата на театъра нов модел за финансиране и ефективна подкрепа на драматичните, куклените и музикалните театри. Целта е публичното дискутиране на предлаганата методика и изчистването на всички въпроси, които вълнуват ръководителите на сценични институти от цялата страна, съобщиха от ведомството.

Бяха обсъдени положителните страни на промените в методиката: тя дава спокойствие и възможност на директорите да загърбят дребните сметки и усилията да си платят тока и парното, за да могат да правят изкуство – това, за което са призвани. Като възможен негативен ефект от дискутирания модел бе посочена евентуална демотивация и разчитане само на субсидията, но тук има подходящо решение.

Проведени бяха две срещи – с директорите на театралните институти и с директорите на музикалните институти – поотделно, поради спецификата на различните сценични изкуства.

На втората среща, днес – с ръководители на музикални институти от страната, министър Рашко Младенов каза: „Искаме да обсъдим с Вас промени в методиката и ако ги приемате, когато дойде редовният кабинет, да я има предвид. Методиката гарантира една основна сума, която да Ви даде спокойствие, а не само да се води битка за билетчето. Над тази гарантирана сума приходите остават за театъра. Разбира се, ще трябват и стимули, за да се върви напред."

"Тази гарантирана база ще даде възможност на всеки театър да прави иновации и да развива политики", допълни зам.-министър Боил Банов. „Аз не се страхувам от възможна демотивация, защото Ви познавам – Вие всички имате професионални и творчески амбиции. Деликатният момент тук е в лимита за харченето на приходи, но проведохме три срещи с Министерство на финансите и вярваме, че ще има подходящ разписан инструмент за тези приходи. Ако одобрите този модел, ще се търсят начини да се гарантират и разходните тавани. Така че да имате не само спокойствие, но и творческа свобода”.

Министърът на културата Рашко Младенов изрази твърдото си убеждение, че общините трябва да помагат на културните си институти. А подкрепата на Министерство на културата трябва да отива за творческа дейност, производство и по-високи заплати.

Ако професионалистите приемат методиката и нейната философия, има време тя да се прецизира до края на годината и да влезе от следващата година.

На срещите присъстваха представители на почти всички сценични институти в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България