Предлагат на ФИФА да побърка футбола

Международният футболен борд към ФИФА направи предложения за промени в правилата, които завинаги могат да побъркат света. Комисията начело с бившия английски топсъдия Дейвид Елъри е изготвил стратегия под името „Феърплей”. Ако бъде приета, то футболът никога няма да бъде същият. Документът бе внесен в световната централа в деня на откриването на Купата на конфедерациите.

В името на по-честни и атрактивни мачове бордът настоява за невиждани промени, които започват с мачове по 60 минути. Подобно на баскетбола часовникът ще спира при всяко прекъсване на играта. Следващата промяна е при фаулове и корнери. Един футболист няма да е длъжен да ритне топката от посоченото място, а директно да я поведе в дрибъл. Революцията предвижда кълбото да не е задължително неподвижно на едно място, когато се изпълняват т.нар. статични положения.

Стратегия „Феърплей” настоява за дузпа, ако вратар пипне топката с ръка при връщане от свой съотборник. А когато футболист избие с ръка пред голлинията, да не се отсъжда наказателен удар от бялата точка, а директно гол. Промяна се иска и при дузпите. Ако вратар успее да парира удара, то не може да следва добавка. Поведението на футболисти и треньори също е застъпено в програмата. Ако някой разкритикува рефера, ще се отнемат точки на отбора. Край на мача може да бъде даден, когато топката задължително е напуснала терена.

„Съзнаваме, че предложението ни е радикално – каза Елъри. – Но тази революция ще направи футбола по-интересен.”

По негово желание ФИФА ще дискутира предложенията в следващите месеци.

„Нямаме лимит във времето – продължи бившият съдия. – Изготвили сме петгодишна стратегия. Някои промени в правилата могат да влязат в сила, други – не. Зависи от какво се нуждае футболът.”

През март 2018 година ще има съвместно заседание на ФИФА и Борда, на което ще се реши дали някое от революционните промени ще стане част от бъдещето на Цар Футбол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят