Предлагат общините да класират първолаците

Министерството на образованието да задължи големите общини да организират електронен прием на първокласниците, настояват от синдикат „Образование“. Това би означавало учениците да се разпределят по училищата изцяло от местната управа, като основен критерий за подбора ще е местожителството.

„Електронен прием, във вида в който ние го предлагаме, в момента се случва в Бургас и Пловдив. Чрез него директорите на училищата получават направо готовите списъци и приемът се извършва изцяло от общината, която носи и отговорността за това“, обясни пред „Труд“ председателят на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров.

Той подчерта, че предлаганият електронен прием е различен от този, който бе обявен преди дни от Столичната община.

„Това, което ще се случва в София, не е най-добрият вариант. Изработени са критерии, които са задължителни за директорите и на база на тези критерии те правят приема, но отговорност носят самите училища. Моделът в Бургас е по-демократичен, а и в новия Закон за предучилищното и училищното образование има препратка, че трябва да има централизиран прием“, поясни Петров.

По думите му чрез електронната система ще се балансира приемът в училищата и ще може да бъде предложено целодневно обучение там, където сега го няма.

„Тъй като по-предпочитаните училища са с голям брой ученици, много от тях не могат да предложат такова обучение“, посочи председателят на синдикат „Образование“.

Той каза още, че местожителството е основният критерий за подбор на учениците за дадено училище на много места по света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование