Предлагат плажовете да се разделят по категории (обзор)

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане новите текстове

Групиране на плажовете по Черноморието в четири основни категории предвиждат предложения за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Те са публикувани за обществено обсъждане от Министерството на туризма. Новите текстове предвиждат плажовете да се разделят на базата на набор от критерии, включващи географското разположение, степен на урбанизация на териториите, прилежащи към тях, природно-климатични и екологични характеристики, близост до туристически дестинации и други. Министерството, ръководено от Николина Ангелкова, предлага още да се въведат четири големи групи плажове – такива в урбанизирани територии, в неурбанизирани, но в близост до туристическа дестинация, в неурбанизирани територии, които са отдалечени от туристически дестинации, и плажове с ограничено ползване или развиване на специален вид туризъм.

В рамките на всяка група ще има и по три подгрупи, които обаче ще се определят с наредба на министъра на туризма, която трябва да бъде готова до 3 месеца след приемането на законопроекта.

На базата на основната група и подгрупата на съответния плаж ще се определя и концесионното възнаграждение, предлага ведомството.

Плажовете, които не се отдадат на концесия, ще се управляват от туристическото министерство и ще бъдат отдавани под наем за срок до 5 години, предвиждат още текстовете. Становища до министерството могат да се подават до 29 септември, а след това проектът влиза за обсъждане и гласуване от депутатите в Народното събрание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България