Предложение на депутати: Хората на минимална заплата без данъци

Хората, които работят на минимална заплата да не плащат данък върху доходите, предлагат депутати от БСП. Те са внесли в парламента предложение за промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Идеята е гражданите да ползват данъчното облекчение, ако получават само доходи от заплати - т.е. нямат доходи от наеми, граждански договори, хонорари, не са изкарали пари като еднолични търговци или хора със свободни професии. Освен това, за да не плащат данък върху доходите, получените от хората пари от заплати трябва да са до 12 месечни минимални заплати, предлагат депутатите. Това означава, че дори човек да получава малко повече от минималната заплата, пак ще може да ползва облекчението, ако няколко месеца през годината не работи.

При определянето дали човек работи на минимална заплата да не се броят добавките за стаж, предлагат още депутатите. Освен това за ползване на облекчението няма да се отчитат необлагаемите доходи като например от хазарт, както и получените доходи от лихви и обезщетения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика