Предотвратиха опит за контрабанда на старинни монети и апликации

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Незаконен внос на 63 старинни монети и апликации предотвратиха митническите служители на МП Капитан Андреево.

Културно- историческите ценности са открити при проверка на лек автомобил с българска регистрация, влизащ в страната от Турция. Пред митническите служители шофьорът и неговия спътник, български граждани, са заявили, че нямат нищо за деклариране.

По метода „анализ на риска" превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. При извършения личен преглед на пътника в колата, митническите служители откриват в двата джоба на якето му найлонови пакетчета с 54 монети от сребрист метал, две монети от жълт метал и 7 метални фигурки. Откритите монети и фигурки са представени за експертен оглед на специалист от Пловдивския исторически музей, според който това са културни ценности от различни периоди.

Двете монети от жълт метал са златни. Едната е датирана XII век и на нея е образа на византийския император Йоан II Комнин. Другата монета е датирана V - VII век. Изключително ценни са 10 сребърни монети различни номинали и емисии от VI- I век преди Христа.

В нумизматичната колекция има и 19 сребърни билонови римски монети, както и 25 монети малки номинали от антични емисии от сребро и бронз. В откритата колекция се отличават с голяма културно-историческа стойност и 6 бронзови апликации на животни и божества, както и една бронзова антична фибула със сферичен елемент.

Всички монети и апликации, представляващи културно-исторически ценности са задържани. На нарушителя е съставен акт по Закона за митниците. Работата по случая продължава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право