Близо 5000 нови случая на COVID-19 в Германия

Подредиха изложба от карикатури, рисувани от жени Експозицията е представена онлайн в Музея на хумора и сатирата в Габрово

Сменят дограми в детски и учебни заведения в Търговище Планирани ремонти започнаха в празните сгради

Открити са признаци за неравномерно разширение на Вселената

Турският лекарски съюз: Правителството крие реалните данни за смъртността от Ковид-19

Кристин Лагард: Не трябва да се фокусираме върху „корона облигациите“

В Шумен изписват 83-годишна след Covid-19

Столични полицаи разкриха домашна оранжерия за марихуана, в ареста е 54-годишен мъж

Сърбия започва лечение на Covid-19 с кръвна плазма

Община Благоевград осигури химически тоалетни за полицаите на КПП-тата

Трима души от Великотърновска област нарушили задължителната карантина Срещу нарушителите са започнати досъдебни производства

31-годишна жена загина в катастрофа край Силистра

330 хиляди оздравели от Covid-19 по света

Танева: Няма да отстъпим пред супермаркетите от мерките в полза на българските производители

800 000 лв. във Фонд “Обединени срещу COVID-19” за засегнати от кризата

Предпазни шлемове вместо луксозни чанти произвежда фабрика в Димитровград

Предпазни шлемове вместо луксозни чанти започна да произвежда шивашка фабрика в Димитровград. От няколко дни предприятието изцяло е преструктурирало работата си, за да се спаси от кризата и за да помогне на максимално повече хора да се защитят. Целта е през следващите дни да се произведат близо 50 000 шлема.

До преди месец, когато всички поръчки от Италия спират, заради кризата с коронавируса, в димитровградския цех се произвеждат хиляди луксозни чанти, които се изнасят към Ботуша, Швейцария, Франция и Белгия.

„Италианската част от това, което произвеждаме, спря. Фабриката ни е пълна отгоре до долу с готови чанти по поръчки, но не сме в състояние да ги изпратим, защото вече в продължение на 3 седмици колегите не работят. Това води до затруднения с плащания. Вече и банките там не работят. Плащания не са постъпвали повече от 50 дни, даже вече ще станат 60“, каза по Нова ТВ Пламен Цонев – собственик на шивашка фабрика.

Продукцията по поръчка на италианските модни компании е половината от работата във фабриката. Затова и ръководството е принудено да пусне част от служителите в отпуск. Другата половина – произвеждат за Швейцария. Оттам поръчките не са спряли.

„Събрахме ги, когато започна извънредното положение и им казахме: „Когато няма работа – ще използваме първо платените отпуски и ако се наложи да ползвате неплатени отпуски. Фирмата поема ангажимент да изплати минимална работна заплата за два месеца на всеки един от вас“, коментира още Цонев.

Ако кризата продължи по-дълго, и временните мерки, взети във фабриката, няма да могат да оставят служителите на работните им места. Затова ръководството започва да търси нови варианти за спасяване в тази ситуация.

„Проблемите са много големи, няма защо да си зариваме главата в земята. Едно нещо обаче трябва да разбере всеки в България. Това е, че ние в следващите 3 до 6 месеца ще загубим нещо, всеки един от нас като отделен човек, като фирма, изобщо като общество. Нека направим така, че тази загуба да бъде минимизирана – предприятията да оцелеят, хората да има какво да ядат, защото ако продължи това 4-5 месеца имайте предвид, че ще стигнем и до там“, каза Пламен Цонев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.