Предпремиерна френска комедия закри кинофестивала "Любовта е лудост"

"Цигуларката" получи голямата награда "Златна Афродита"

Финландският филм "Цигуларката" на режисьора Пааво Вестерберг е големият победител от 27-ото издание на Международния кинофестивал "Любовта е лудост".

Лентата спечели голямата награда "Златна Афродита" и признанието на гилдия "Критика" към Съюза на българските филмови дейци /СБФД/. С две награди си тръгна от Зала 1 на Фестивалния и конгресен център и немският "Най-красивата двойка" - за режисьора Свен Тадикен и за най-добра мъжка роля на Максимилиан Брукнер, а хитовата испанска актриса Мария Леон взе приза за най-добра женска роля с играта си в "Без край".

Извън наградите на журито отличия получиха още няколко ленти. Руският "Без мен" на режисьора Кирил Плетньов бе избора на СБФД, "Горчивата чаша" на Факултета по журналистика и масови комуникации в СУ "Св. Климент Охридски" отиде при документалния "Формулата на Тео" на Николай Василев, а дебютният приз на младежкото жури бе за "Обичам те, Бойдин" на Борислав Михайловски.

Единственият български филм в конкурсната програма - "Пътуващо кино" на Илия Костов, получи наградата на община Варна. "Градът ни обича киното и киното обича Варна. Пет български продукции бяха заснети тук, да си пожелаем да стават повече. Варненската публика първа успя да оцени качествата на този филм", каза кметът Иван Портних, който връчи приза на Илия Костов. "Достатъчно е да си варненец, за да разбереш, че комедията е единственото нещо, което може искрено да те разплаче. Благодаря, че Варна ме разпозна като свой гражданин", щастлив бе режисьорът на "Пътуващо кино".

Признание за играта си в лентата получи и доайенът Борис Луканов, на когото журито връчи специален диплом. А наградата за публиката бе фината френска комедия "Влюбен в жена си" на режисьора Даниел Отойл. Филмът бе показан за първи път на закриването на "Любовта е лудост", а официалната му премиера в Париж ще е през ноември.

Коментари

Задължително поле