Председателствата на България и Румъния - мигрантите и Брекзит

Сценариите в Бялата книга за бъдещето на Европа задълбочават разделението

Страните ни трябва да бъдат особено внимателни при формирането на бюджета на ЕС, каза Илияна Йотова

Сценариите, заложени в Бялата книга за бъдещето на Европа, задълбочават разделението, вместо да се противопоставят на двойните стандарти. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща с посланика на Румъния Йон Гъля.

Йотова посочи като пример Шенген. “В тези сценарии няма тази Европа, за която основателите мечтаеха, има обща финансова политика, но не и обща икономика”, посочи Илияна Йотова. “Най-сериозният сигнал за бъдещето на Европа ще бъде работата по многогодишната финансова рамка, ако има разделение на център и периферия чрез финансови лостове, това вече е Европа на две скорости, заяви по време на разговора Илияна Йотова. И допълни:”България и Румъния трябва да бъдат особено внимателни при формирането на бюджета на ЕС”.

Основен акцент на срещата между посланик Йон Гъля и вицепрезидента ни бяха предизвикателствата пред бъдещите председателства на България и Румъния на Съвета на ЕС. “България и Румъния ще председателстват Съвета в много сложни времена, в които ще се вземат важни решения за бъдещето на ЕС, заяви Илияна Йотова. И обобщи, че основните теми, по които ще се работи в този период, са обща политика за мигрантите и бежанците, Брекзит, социално-икономическа и външна политика, както и голямата тема за развитието на европейския проект.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България