на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Председателят на Административен съд – Велико Търново получи втори мандат

Съдия Георги Чемширов беше избран единодушно от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на състоялата се на 9 май процедура за избор на административен ръководител – председател на Административния съд във Велико Търново.

Председателят убедително защити управленската си концепция пред единадесетте членове на съвета и обоснова ползите от идеята да довърши започнатото преди пет години, когато пое съдебната институция. Съдия Чемширов припомни, че проблемите пред регионалния административен съд през 2011 г. са били доста, но като най-съществени открои кадровото обезпечение и липсата на адекватен сграден фонд.

Първият проблем, довел след себе си и до свръхнатовареност на магистратите по онова време, е ефективно разрешен по време на първия мандат, похвали се той, като акцентира, че понастоящем в съда работят 11 магистрати и 29 съдебни служители. Сградният проблем беше отчетен като неразрешен, въпреки че още през 2012 г. в резултат на положените усилия на новия председател, беше закупена сграда, която все още не е ремонтирана и пригодена за целите на правораздаването. Това беше очертано като приоритет на председателя по време на втория му мандат.

Съдия Чемширов даде аргументирани отговори на поставените въпроси относно постановяваните актове в Административен съд Велико Търново и резултатите след касационния контрол от Върховния административен съд, относно голямата разлика в натовареността на административните съдилища, както и по повод практиката на Великотърновския административен съд като касационна инстанция.

В края на изслушването председателят на Върховния административен съд на Република България – Георги Колев, оцени представянето като повече от добро, като не беше пестелив и в положителните отзиви относно управленските качества на кандидата и реализираните успехи през отминалите пет години. За единодушното си решение членовете на Висшия съдебен съвет се позоваха и на категоричната подкрепа към кандидата от Общото събрание на съдиите от Административен съд Велико Търново, аргументираната мотивация за заемане на длъжността, демонстрираното добро познаване на структурата и дейността на съда и високите професионални и нравствени качества на Чемширов.

Съгласно чл. 194 б, ал. 4 от Закона за съдебната власт съдия Георги Чемширов встъпи в длъжност на 22.05.2017 г. Той има над 18 години общ юридически стаж, от които над 11 години в органите на съдебната система като следовател и като съдия. Сам Чемширов споделя, че професионално е неразривно свързан с административното правосъдие от 2000 г., а от създаването на административните съдилища в България през 2007 г. е съдия в Административен съд – Велико Търново.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.