Председателят на БАН: Може част от НИМХ да отиде към правителството

От БАН са против преминаването на целия институт по метеорология – с с всички хора и с цялата база, към едно министерство. Това обяви председателят на академията проф. Юлиан Ревалски пред БТВ. Може да има някаква Национална хидрометеорологична служба към правителството, уточни той.

Проф. Ревалски призна, че от отпуснатите 15 млн. лв. допълнително за БАН малък процент е отишъл към НИМХ. Причината била критериите, по които се разпределят средствата, които дават приоритет на научната дейност. При тях научната дейност е 1/7, уточни председателят на БАН.

Директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов обяви пред БТВ, че техните искания са добре аргументирани и са готови да ги защитят. По думите му тази година дори не са им отпуснати средства за заплащане на нощния труд, а 220 души от института работят на денонощен режим.

Днес предстои среща между метеоролозите от БАН с премиера Борисов и с министъра на образованието Красимир Вълчев, за да обсъдят преминаването на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Министерството на образованието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България