Председателят на БЧК Христо Григоров: Лавината е влачила 1 км загиналото момче

Христо Григоров, БЧК (Снимка: Канал 3)

Загиналият младеж при падналата лавина в Банско е тръгнал да се спуска отсича лавината, тя тръгва, затрупва го и го влачи някъде около 1 километър, много голяма лавина. Другите момчета веднага тръгват и стигат до него, но много късно, разкри председателят на Българския червен кръст(БЧК) Христо Григоров. Той разказа, че починалият младеж е е бил с още четирима души в района на един от най-големите улеи срещу връх Вихрен. По думите му екип от 10 планински спасителя с куче веднага са се качили до мястото, интубирали са младежа и са му оказали първа помощ, но нараняванията му са били прекалено сериозни, за да бъде спасен.

"Колко човека трябва да загинат, за да се разбере, че не трябва да се кара извън пистите. Какво правят те в тази тежка обстановка, когато сто пъти се казва, че трябва да се внимава сега, не трябва да се ходи в улеите, какви емоции търсят, колко човека трябва да загината, за да не се правят такива безумия? Колко пъти трябва да се казва, че не трябва да се влиза в улеите и да не се кара екстремно, да не дърпаме дявола за опашката, защото това е риск?", запита Григоров, цитиран от "Фокус".

"Сега пак падна пресен сняг, първият отдолу бе замръзнал, падна втори и направи плоча. Много е опасно, нека да не се влиза в улеите, да се кара само там, където са пистите и ограниченията, да не се търси адреналина по този начин, защото е опасно", призова още председателят на БЧК.

Коментари

Задължително поле