Председателят на Венецианската комисия става Почетен доктор на ВТУ

Академичният съвет на ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий" реши званието „Почетен доктор на ВТУ” да се присъди на д-р Джани Букикио.

"Той е една от забележителните личности в съвременна Европа, едновременно с това известен учен, юрист и преподавател", се посочва в мотивите на комисията, номинирала го за отличието.

Завършил е право в университета в Бари (1967 г.), където защитава и дисертация, посветена на Обединените нации и става доктор на юридическите науки (1968 г.). Преподава в Института по международно право и политически науки в Бари, както и като гост-лектор в Съвета на Европа (1968-1971 г.). От 1971 г. до 2009 г. работи в Съвета на Европа. От 2009 г. до момента д-р Джани Букикио е председател на Европейската комисия за демокрация чрез право (известна като Венецианската комисия). Той е носител и на множество държавни ордени и награди от различни страни, сред които Италия, Русия, Албания, Франция, Литва, Румъния, Молдова, Австрия, Унгария, Бразилия и много други.

Д-р Джани Букикио е автор на множество студии и статии в областта на основните права, конституционното и международното публично право. В качеството си на председател на Венецианската комисия д-р Джани Букикио е подкрепил демократичния процес в България чрез даването на доклади и становища по всички ревизии на Конституцията, както и по ред законодателни инициативи за реформиране на съдебната система. Д-р Букикио има неизмерим принос за развитието на конституционния диалог не само в региона, но и в света, се изтъква още в мотивите на Академичния съвет на Великотърновския университет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони