Екзит пол: Меркел печели евроизборите в Германия, Зелените са втори

Корейски триумф на кинофестивала в Кан Режисьорът Бонг Джун-Хо спечели “Златна палма”

Категорична победа на Нова Демокрация в Гърция Премиерът Алексис Ципрас едва ли ще избегне предсрочните избори

Пренасочиха допълнителен брой бюлетини за избирателни секции в Гърция

Слаб трус край София

РИК проверява сигнал за контролиран вот в Йоаким Груево

„Алфа рисърч“ по Би Ти Ви: ГЕРБ – 33%, БСП – 23% Управляващата партия печели два мандата повече от социалистическата

Хамилтън с победа за Ники Лауда

Вицепрезидентът Йотова: В Европа трябва да изпратим грамотни хора, със силна воля за промяна

Ето как върви гласуването на евровота по-малко от три часа преди края на изборния ден

Близо 28% са гласувалите от Пиринско към 17,30 часа

Хората по-съвестни от фирмите при заемите Лошите кредити на домакинствата са само 8,9%, а на бизнеса - 13,3%

Полицията в Монтана разпитва търговци на гласове

Партията на Себастиан Курц печели евроизборите в Австрия по предварителни данни

В ЦИК са постъпили 103 жалби и сигнали до 18 часа

Председателят на КЗЛД Венцислав Караджов е юрист на годината

Председателят на КЗЛД Венцислав Караджов получи наградата „Юрист на годината“ от министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Снимка: Правен свят

Министерството на финансите бе отличено в категория „Дело на годината“ за защитата на националния интерес при международното арбитражно дело на Султанат Оман срещу България

Над 200 представители на юридическата общност бяха гости на тържествената церемония по връчването на 11-те годишни награди на „Правен свят“ и Международен правен център – „Юрист на годината“. Отличия бяха връчени в шест категории, като имаше и две специални награди.

Гласуването определи за „Юрист на годината“ председателя на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов, който бе номиниран за усилията по въвеждането у нас на новия регламент за защита на личните данни на Европейския съюз (GDPR). „За нас беше предизвикателство да се справим с бизнеса, с колегите практикуващи юристи и най-вече с журналистите, на които допълнително да им разясним и да ги уверим, че новите правила ще са в полза на работата, която те извършват“, заяви при получаването на наградата Венцислав Караджов, който подчерта, че тя е признание за екипа на Комисията, в който влизат 35 служители с юридическо образование. Наградата „Юрист на годината“ бе връчена от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, който благодари на „Правен свят“, че „осветява работата на всички юристи“.

Главният секретар на Министерството на финансите Таня Георгиева получи от името на институцията наградата за „Дело на годината“. Финансовото ведомство бе отличено за защита на националния интерес по международното арбитражно дело на Султанат Оман срещу България. Неотдавна стана ясно, че Държавният резервен фонд на Оман се е отказал от иска срещу страната ни. Георгиева посочи, че до момента МФ е спечелило седем арбитражни дела със значим обществен и материален интерес и подчерта, че усилията на ведомството в тази посока ще продължат. Председателят на Комисията по правни въпроси на парламента Анна Александрова, която връчи наградата в категорията, подчерта, че тазгодишният конкурс „Юрист на годината“ е съвпаднал с честванията на 140 години от приемането на Търновската конституция. „Вярата и стремежът ни към независимост откриха пътя към свободата, а първата гаранция за тази свобода е въплътена в Конституцията“, каза Александрова.

Специална награда за развитието на правото у нас получи Антон Станков, бивш наказателен съдия и бивш министър на правосъдието, в чийто мандат бяха направени ключови промени в Конституцията, без които членството на България в Европейския съюз би било невъзможно, а понастоящем и адвокат. „Имах щастието в моя професионален опит да видя правото от много различни страни. Бил съм съдия, бил съм министър на правосъдието четири години, което, както се опитвам да се шегувам, са две казарми, но всъщност много неща от правото за мен станаха ясни, когато станах адвокат“, заяви Станков при получаването на специалната награда.

Изключително емоционално премина награждаването в категория „Млада кантора на година“, в която бе отличено адвокатско дружество „Димитрова и Хаджиева“. „Приветстваме всички наши колеги да избягат от страховете, които гонят всички нас. Тези страхове ни внедряват чувството, че младият адвокат е неопитен и неконкурентоспособен. Не, напротив. Тъкмо в конкуренцията се раждат високият професионализъм и добрите качества“, каза адвокат Димитрова. „Тази награда в ръцете ни доказва не само, че младши адвокати могат да учредяват адвокатски дружества, но и са правоспособни да получават награди за своята дейност. Научихме много“, каза адвокат Хаджиева. Двете благодариха и на проф. Сашо Пенов, доскорошен декан на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който бе гост на церемонията и в качеството му на номиниран за наградата „Юрист на годината“.

В категорията „Кантора на годината“ победител стана адвокатско дружество „Станков, Тодоров, Хинков и Спасов“.

Наградата „Частен съдебен изпълнител на годината“ получи Иван Хаджииванов от Русе, а за „Нотариус на годината“ бе отличена Валентина Механджийска, която по-късно спечели и награда от томболата, организирана от един от спонсорите на церемонията – бижутерия GoTo.

Бившият председател на Парижката адвокатска колегия Бернар Ватие бе отличен със специалната международна награда.

Гости на церемонията „Юрист на годината“, с водещ Мира Добрева, бяха множество съдии, прокурори, следователи, членове на Висшия съдебен съвет, служители от администрацията на съдебната власт. Най-голямо представителство на юридическите професии имаше от адвокатурата, начело с ръководствата на Висшия адвокатски съвет и Софийската адвокатска колегия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.