Председателят на македонския парламент: Смятам, че България няма намерение да ни пречи за членството в ЕС

Факсимиле: Нова ТВ

Смятам, че досегашните изяви, както и разположението на политическите сили в България, ясно показват, че България няма намерение да попречи на Северна Македония за началото на преговорите за членство в ЕС. Това коментира председателят на парламента на Северна Македония - Талат Джафери, по Нова ТВ.

Следващата седмица, на 17 октомври, Европейският съвет трябва да реши дали да започне преговори за членство със Северна Македония и Албания.

„Въз основа на договора за добросъседство, който беше подписан между двете държави. В този процес беше пределно ясно казано от страна на България, че няма да се противопостави на това членство. Това и очакваме”, добави Джафери.

„Очакваме подкрепа и от Гърция. От последните изяви на гръцкото правителство смятаме, че няма причини да попречат на република Северна Македония за членство в ЕС. Очакваме подкрепа и от Гърция”, допълни Джафери.

Той призна, че в двете съседни държави може и да има хора и политически обекти, които да не са доволни от добрите междусъседски отношения, което обаче не влияе на държавните институции.

„От значение е само, че институциите и в двете държави са в подкрепа на членството на Северна Македония в ЕС. Няма знаци за пречене”, каза Джафери.

Коментари

Задължително поле