Председателят на ОбС-Пловдив Савина Петкова: Трети март е дата, неповлияна от времето, събития, превратности

Уважаеми пловдивчани,

Днес честваме една от най-светлите дати в българската история - Трети март - Освобождението на България. Дата, превърнала се в символ на свободата и почит към решимостта на хилядите герои - български опълченци, руски, украински, белоруски, литовски, румънски, финландски воини, отдали живота си, за да бъде свободно Отечеството ни. Актът на Освобождението и процесите, които го подготвиха и направиха реалност, винаги са били барометър за национално самочувствие във времена на изпитания и надежда за новия български ден.

Вече 139 години ние честваме възкръсването на българската държава след близо 500 години без своя политическа и духовна свобода и народ, чиято самобитна, духовна и материална култура бе подложена на унищожение. На 3 март 1878 се слага края, не само на една тежка война, но се поставя началото на новото летоброене на България. Изстрадала освобождението си, давайки свидни жертви, но добила гордост и самочувствие, България се заема да изгражда себе си като съвременна държава. Сбъдва се съкровената мечта на българина да бъде свободен, да има духовна независимост - право на собствена култура, писменост, език и своя национална принадлежност.

Трети март е дата, неповлияна от времето, събития, превратности. Трети март е дата, която не само поставя България на картата на Европа, но задава посоката през следващите десетилетия - постигане на идеала за национално обединение. Нито изминалите години, нито безмилостният ход на историята са в състояние да изтрият този идеал от паметта на българина, защото той пречиства и сплотява, за да бъде жив българският дух.

Динамиката на времето, в което живеем, изисква от нас с още по-голяма сила да следваме този завет и да бъдем единни в усилията си за запазване на идентичността на българския род.

Поклон пред всички загинали за свободата на България!

Честит национален празник!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България