С кого пие всеки втори в България?

Художник от Търново дари Цветан Цветанов със своя картина

ГДБОП закопча разпространител на филми с насилие над непълнолетни

По-високи глоби на пътя в Гърция: 1500 евро за пушене в кола с дете, 2000 – за антирадар Отпада намалението от 50% при плащане до седмица

Хванаха дилър номер едно на хероин в Пазарджишко

Борисов иска най-тежки наказания за пробива на ГКПП Аерогара София

Издирван за убийство грък заловен на летище София

Външно министерство: Няма решение за гонене на руски дипломати

Почина общинският съветник от БСП Марин Стоянов

Общински съвет по наркотични вещества и Православен информационен център на Неврокопската митрополия проведоха базар „От сръчните ръце на мама“

Цветанов: Няма данни, които да налагат изгонването на руски дипломати от страната

Славчо Велков: 47 израелски граждани искат над 200 млн. лв. компенсации заради атентата в Сарафово

Финландия получи от Испания искане на екстрадиция на Пучдемон

Нощните влакове ще пристигнат с час по-късно заради смяната на часовото време

“Кюриосити” отбеляза 2000 дни на Марс Плутониевите му генератори ще работят още около 7-8 години

Председателят на Общински съвет-Пловдив откри 56-та национална археологическа конференция

Председателят на Общински съвет-Пловдив Савина Петкова откри днес 56-ата национална археологическа конференция, която се провежда за първи път в града под тепетата. Националният форум ще продължи 3 дни до 31 май, като в Пловдив ще бъдат връчени традиционните годишни награди за археологически постижения от Министерството на Културата. “За мен е голяма чест и удоволствие да ви приветствам с “Добре дошли” в най-стария жив град в Европа, който е домакин на най-престижния форум, касаещ българската археология – 56-ата национална археологическа конференция. Вярвам, че предстоят да се чуят много интересни доклади и изказвам своето уважение за науката, на която сте избрали да се посветите, за усърдието, с което работите, и за богатствата, които ни разкривате.

Пловдивчани сме горди с богатото си културно-историческото наследство и тази магия в града, която се дължи на напластяване и същевременно едновременно съществуване на различни епохи и цивилизации. Освен гордостта от културно-историческото наследство пловдивската управа подхожда отговорно към неговото разкриване и опазване и в същото време неговото рекламиране и привличане на все повече туристи от страната и чужбина”, заяви в словото си председателят на ОбС-Пловдив Савина Петкова. По думите й в момента усилията са насочени приоритетно разкриване и опазване на Голямата базилика, като се работи по създаване на естествена връзка между Епископската базилика и Археологическия подлез.

Предвиждат се и връзки с Римския форум, който се намира от северната страна на Централна поща, и с Малката базилика, обясни Савина Петкова. Разкопките на Форум-запад и Форум-север са приключили. Вече е готово и плановото задание за ремонт на площад “Централен” – то е съгласувано с НИНКН и предстои проектиране. “Това е изключително мащабен проект и той ще се изпълнява поетапно в следващите години. Работи се и по Небет тепе. Очакванията са тази година разкопките там да приключат, след което може да се подготви проект за експониране на всички културно-исторически пластове, допълни още Савина Петкова.

“Отдавна имахме желание да организираме научна конференция за археология в Пловдив и това се случи”, призна директорът на НАИМ-БАН Людмил Вагалински. По думите му пловдивските археолози са едни от най-натоварени, тъй като реализират множество спасителни проекти всяка година.

Конференцията се провежда съвместно с НАИМ (Национален археологически институт с музей) при БАН. Във форума участват 150 археолози от музеите в страната, Софийския университет “Свети Климент Охридски” и учени от Австрийския археологически институт, които ще изнасят доклади за най-новите археологически открития в България, Пловдив и Ефес. Участниците в конференцията ще посетят реставрираните археологически обекти в Пловдив и новата експозиция на Археологическия музей.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.