Български гражданин се самоуби в Турция, след като застреля бившата си приятелка и майка й

Премиерът Борисов: За догодина сме планирали 360 млн. лв. за увеличение на учителските заплати (ВИДЕО)

Министър Петя Аврамова: През тази година ще бъдат в изпълнение близо 119 км нови републикански пътища 

Жертвите на падналия самолет край Пловдив са 18-годишно момче и пилотът на 45 г., който е собственик на машината

Мирослав Писов, осъден за смъртта на Чората: Присъдите ни са политическо решение на групата на Лозан Панов

Наливали бетона на „Бебреш” и с хеликоптер Виадуктът на магистрала „Хемус” е най-високият у нас, а доскоро и на Балканския полуостров

Гледайте НА ЖИВО отчета на ГЕРБ за гражданския диалог „Европа в нашия дом“

Девет души са задържани при акцията срещу трафик на хора във Видинско Ангажирали сме ДНСК и НАП за проверка на имуществото на арестуваните, заяви зам.-главният прокурор Гешев

Турция може да замени Ф-35 с изтребители руско производство

Сняг валя в Смолянско

460 случаи на морбили са регистрирани в България

Малък самолет падна край пловдивско село, двама души загинаха

Арестуваха двама тийнейджъри за убийството на журналистка в Северна Ирландия

Не съчетавайте тези продукти

Каракачанов за срутилата се ограда, убила човек в Хасково: Малшанс и трагичен инцидент

Председателят на Общински съвет-Пловдив откри 56-та национална археологическа конференция

Председателят на Общински съвет-Пловдив Савина Петкова откри днес 56-ата национална археологическа конференция, която се провежда за първи път в града под тепетата. Националният форум ще продължи 3 дни до 31 май, като в Пловдив ще бъдат връчени традиционните годишни награди за археологически постижения от Министерството на Културата. „За мен е голяма чест и удоволствие да ви приветствам с „Добре дошли“ в най-стария жив град в Европа, който е домакин на най-престижния форум, касаещ българската археология – 56-ата национална археологическа конференция. Вярвам, че предстоят да се чуят много интересни доклади и изказвам своето уважение за науката, на която сте избрали да се посветите, за усърдието, с което работите, и за богатствата, които ни разкривате.

Пловдивчани сме горди с богатото си културно-историческото наследство и тази магия в града, която се дължи на напластяване и същевременно едновременно съществуване на различни епохи и цивилизации. Освен гордостта от културно-историческото наследство пловдивската управа подхожда отговорно към неговото разкриване и опазване и в същото време неговото рекламиране и привличане на все повече туристи от страната и чужбина“, заяви в словото си председателят на ОбС-Пловдив Савина Петкова. По думите й в момента усилията са насочени приоритетно разкриване и опазване на Голямата базилика, като се работи по създаване на естествена връзка между Епископската базилика и Археологическия подлез.

Предвиждат се и връзки с Римския форум, който се намира от северната страна на Централна поща, и с Малката базилика, обясни Савина Петкова. Разкопките на Форум-запад и Форум-север са приключили. Вече е готово и плановото задание за ремонт на площад „Централен“ – то е съгласувано с НИНКН и предстои проектиране. „Това е изключително мащабен проект и той ще се изпълнява поетапно в следващите години. Работи се и по Небет тепе. Очакванията са тази година разкопките там да приключат, след което може да се подготви проект за експониране на всички културно-исторически пластове, допълни още Савина Петкова.

„Отдавна имахме желание да организираме научна конференция за археология в Пловдив и това се случи“, призна директорът на НАИМ-БАН Людмил Вагалински. По думите му пловдивските археолози са едни от най-натоварени, тъй като реализират множество спасителни проекти всяка година.

Конференцията се провежда съвместно с НАИМ (Национален археологически институт с музей) при БАН. Във форума участват 150 археолози от музеите в страната, Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и учени от Австрийския археологически институт, които ще изнасят доклади за най-новите археологически открития в България, Пловдив и Ефес. Участниците в конференцията ще посетят реставрираните археологически обекти в Пловдив и новата експозиция на Археологическия музей.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.