Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Махат незаконни билбордове в София Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Григор искал да е бегач и да знае френски език

Председателят на Общински съвет-Пловдив откри 56-та национална археологическа конференция

Председателят на Общински съвет-Пловдив Савина Петкова откри днес 56-ата национална археологическа конференция, която се провежда за първи път в града под тепетата. Националният форум ще продължи 3 дни до 31 май, като в Пловдив ще бъдат връчени традиционните годишни награди за археологически постижения от Министерството на Културата. „За мен е голяма чест и удоволствие да ви приветствам с „Добре дошли“ в най-стария жив град в Европа, който е домакин на най-престижния форум, касаещ българската археология – 56-ата национална археологическа конференция. Вярвам, че предстоят да се чуят много интересни доклади и изказвам своето уважение за науката, на която сте избрали да се посветите, за усърдието, с което работите, и за богатствата, които ни разкривате.

Пловдивчани сме горди с богатото си културно-историческото наследство и тази магия в града, която се дължи на напластяване и същевременно едновременно съществуване на различни епохи и цивилизации. Освен гордостта от културно-историческото наследство пловдивската управа подхожда отговорно към неговото разкриване и опазване и в същото време неговото рекламиране и привличане на все повече туристи от страната и чужбина“, заяви в словото си председателят на ОбС-Пловдив Савина Петкова. По думите й в момента усилията са насочени приоритетно разкриване и опазване на Голямата базилика, като се работи по създаване на естествена връзка между Епископската базилика и Археологическия подлез.

Предвиждат се и връзки с Римския форум, който се намира от северната страна на Централна поща, и с Малката базилика, обясни Савина Петкова. Разкопките на Форум-запад и Форум-север са приключили. Вече е готово и плановото задание за ремонт на площад „Централен“ – то е съгласувано с НИНКН и предстои проектиране. „Това е изключително мащабен проект и той ще се изпълнява поетапно в следващите години. Работи се и по Небет тепе. Очакванията са тази година разкопките там да приключат, след което може да се подготви проект за експониране на всички културно-исторически пластове, допълни още Савина Петкова.

„Отдавна имахме желание да организираме научна конференция за археология в Пловдив и това се случи“, призна директорът на НАИМ-БАН Людмил Вагалински. По думите му пловдивските археолози са едни от най-натоварени, тъй като реализират множество спасителни проекти всяка година.

Конференцията се провежда съвместно с НАИМ (Национален археологически институт с музей) при БАН. Във форума участват 150 археолози от музеите в страната, Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и учени от Австрийския археологически институт, които ще изнасят доклади за най-новите археологически открития в България, Пловдив и Ефес. Участниците в конференцията ще посетят реставрираните археологически обекти в Пловдив и новата експозиция на Археологическия музей.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.