На 21 юли 2018 да почерпят

Испания спаси 540 преселници в Гибралтарския проток

Изписаха от болница британеца, отровен с Новичок

„Боинг“ триумфира на шоуто „Фарнбъро“ Истински железен човек лети на авиошоуто (ИНФОГРАФИКА)

Николай Младенов, специален координатор на ООН в Близкия изток: Израел и Хамас да отстъпят от ръба на войната

Сменят ветеринаря в Болярово, евтаназия в Шарково ще има

Томислав Дончев за скандалите около чумата: Една рутинна процедура се превърна в политическа криза

ОПОС ще финансира ВиК проекти за 1,35 млрд. лв.

Коцето спря купоните Певецът отбеляза празника със семейството си

Израел и Русия се договориха за по-тясно сътрудничество в Сирия

Тръмп няма да подкрепи предложението на Путин за референдум в Донбас

Макрон уволни свой сътрудник, бил протестиращи

Цветан Цветанов след решението на НС за мигрантите: Благодаря на опозицията!

Напускалият свободно Варненския затвор – бивш рали състезател и лидер на престъпна група

Румяна Арнаудова за арестите в КАТ-Габрово: Касае се за длъжностни и документни престъпления

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред „Труд“: От БСП пренасят напрежението помежду си в парламента

Напрежението между БСП и ГЕРБ достигна нова кулминация в 44-тото народно събрание. Социалистите начело с лидера си Корнелия Нинова поискаха оставката на председателя на парламента Димитър Главчев (ГЕРБ). С предупреждението, че ще дойде време и за оставка на правителството. От ГЕРБ обаче директно заявиха на опозицията, че провокират напрежение и скандали в Народното събрание, за да привлекат внимание към себе си. Потърсихме отговори от Драгомир Стойнев (БСП) и Цветан Цветанов (ГЕРБ).

В ГЕРБ работим качествени закони, а не на количество като опозицията

Против съм да има и опити на разделение и противопоставяне. Нещо, което БСП правиха и по време на предизборната кампания, но продължават да демонстрират и да насаждат и в работата си като народни представители в 44-тия парламент. Исканата оставка няма да мине.

– Г-н Цветанов, БСП атакуват ГЕРБ в парламента право в целта – искат оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев. Коментарът ви?

– Към 13 ч има само политическа позиция, без да има нещо внесено в деловодството. Те нямат никакви мотиви и в деловодството няма как да се приеме оставката в подобен вид. Нормална парламентарна процедура. Това е част от парламентарната дейност и колегите от БСП са доста обидени от декларацията, която днес прочете Спас Гърневски от парламентарната трибуна. Но тя е в отговор на декларацията, която в петък бе прочетена от БСП. Винаги съм казвал, че парламентарните групи не трябва да имат подобно поведение. Действително трябва да се концентрираме върху това как да се обединим, да работим заедно. Разбира се, да има отстояване на позиции по секторни политики, а не да има лични нападки. Против съм да има и опити на разделение и противопоставяне. Нещо, което БСП правеха и по време на предизборната кампания, но продължават да демонстрират и да насаждат и в работата си като народни представители в 44-тия парламент. ГЕРБ и БСП са с ясно изразени парламентарни групи на база волята на българските избиратели. При тях явно има достатъчно напрежение в момента, което може би се пренася и по този начин с подобни декларации, с които търсят да уязвят ГЕРБ. Ние, като партия и парламентарна група, нямаме проблеми да се гласува оставката на господин Главчев, защото тя няма да мине. Исканата оставка няма как да събере подкрепа в пленарната зала, защото мнозинството в това Народно събрание много добре разбира целта на БСП.

– Ако все пак обаче БСП успеят да съберат необходимите гласове? Имате ли план Б?

– Аз съм убеден, че от това, което днес (сряда – б.а.) направиха, и по начина, по който БСП документираха, че отиват в деловодството, може би в рамките на час-два ще си напишат мотивите. И ще отидат да направят втори опит да поискат оставката. Но към 13 ч все още нямаше входирано искане.

– От ПГ на БСП обвиняват ГЕРБ, че парламентът не работи, заседавате по 22 минути. Няма законодателни инициативи – как им отговаряте?

– Мога да кажа само, че за разлика от тях, ние в парламентарната група на ГЕРБ работим както със съответните народни представители по секторните комисии, така и с изпълнителната власт. И имаме вече внесен законопроект за ГПК, в който текстовете са малко по-различни от предложените от БСП. Внесохме законопроекта за концесиите, за който в противен случай ще бъде стартирана наказателна процедура спрямо България от страна на Европейската комисия, ако се забавим още с текстовете. И също така всичко, което е необходимо по антикорупционното законодателство. В момента се стартира съгласувателната процедура между съответните ведомства в Министерския съвет, за да може този законопроект да влезе с ясната политическа воля на българското правителство. А след това да бъде подкрепена и от парламентарното мнозинство. От тази гледна точка има процедури, които отнемат съответното съгласуване, правим анализи и на база правната възможност. Смятам, че законодателството, което правим, трябва да бъде добре обмислено, а не да правим само емоционален заряд. И да казваме като БСП колко много по количество законопроекти сме внесли. В ГЕРБ сме на мнение, че законите на първо място трябва да бъдат качествени и да бъдат в интерес на обществото. За целта е важно институциите да дадат своите мнения, да чуем неправителствения сектор и да направим реален дебат, но по същество за дадените законопроекти. Смятам, че до седмица ще има достатъчно законопроекти, които ще влязат в пленарната зала, и съм убеден, че няма да има никакъв проблем. Важно е да предлагаме добре подготвени и аргументирани законопроекти, защото и в момента в социална комисия има текстове за жестомимичния превод от страна на БСП. Но в същото време спрямо тях има отрицателни становища от неправителствени организации и МОН.

– Председателят на правната комисия Данаил Кирилов миналата седмица обвини БСП в саботаж на 17 законопроекта, по които България е застрашена от наказателна процедура от ЕК. На какъв етап са текстовете, които трябва да бъдат приети спешно?

– Ние сме в непрекъснат диалог с изпълнителната власт относно всички възможни законодателни процедури. На база това дали трябва максимално бързо да мине един законопроект чрез предложение на народни представители или през Министерския съвет – всичко е въпрос на синхрон в работата и сроковете, които ни притискат. Знаете, че 43-тият парламент прекрати своето действие по-рано и проведохме предсрочни парламентарни избори. Това, разбира се, определено наруши парламентарната програма, но ще успеем.

 

Нашият гост

Цветан Цветанов е зам.-председател на ГЕРБ и председател на ПГ на ГЕРБ в 44-тото народно събрание. Министър на вътрешните работи в първото правителство на ГЕРБ с мандат 2009-2013 година. Роден е на 8 април 1965 година. Завършва курс по мениджмънт в Международната правоохранителна академия в Розуел, специализация в Сикрет сървис във Вашингтон, курсове на ФБР, Департамента за вътрешна сигурност на САЩ (2005). Семеен, с три дъщери.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.