Съдът отказа да освоби предсрочно братоубиец

Обществената трапезария в Търново ще работи без прекъсване цяла година

Румен Радев удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Иво Прокопиев участва в „зелени“ проекти за 11.7 млн. лв. Броил врабчета, снимал орли, лобирал за промяна на екозакони

Бургаска учителка се нуждае спешно от кръв

Свлачище застрашава пешеходци и коли край Дебелец

ВСС прие оставката на Красимир Влахов

СГС даде ход на делото срещу Йоан Матев

Отиде си Георги Марков

Как един посланик застава зад истината Меглена Плугчиева оборва неверни публикации за България в “Нойе Цюрхер цайтунг”

Турски военни самолети са извършили 42 нарушения на гръцкото въздушно пространство

850 000 лева идват в Сливен за подкрепа на деца с увреждания и семействата им

Над 20 % от варненските ученици отиват в западни ВУЗ-ове Англия, Холандия и Дания са най-предпочитани дестинации

Оперираха Делио Роси

Варненци пак искат паметен знак на Пламен Горанов

Председателят на Софийския районен съд Методи Лалов подава оставка днес

Председателят на Софийския районен съд Методи Лалов обяви пред БТВ, че днес ще подаде оставка.

Това ще направят и заместниците му в понеделник.

Учуден съм, че ВСС се обедини сега, когато поискахме актуализиране на заплатите на администрацията на съда. Тя работи многократно, в пъти повече от другите администрациите на всички други звена в съдебната система, каза Лалов.

Той посочи приетия класификатор, според който СРС попада в една група със съдилища с над 50 съдии. 52-ма съдии не е равно на 180 съдии (колкото са в СРС), посочи той. Хората в СРС не издържат и напускат. Във Върховния касационен съд секретарите работят по 2 – 3 часа месечно и вземат 80 лв. повече. И с новия класификатор ВКС беше поставен в различна група от СРС – отново с по-високи заплати.

Ето я реакцията, ние не можем да продължим така. Сега се обединиха и са готови да ни слушат. Впрочем, всичко, за което критикуват сега, го знаят от години, коментира Лалов.

По повод критиките за незаетите бройки той посочи, че текучеството е огромно – 325 души за четири години.

Той потвърди, че има известно намаление на делата, които разглеждат съдиите в СРС, но описа ситуацията така: „от реанимация районните съдии са преместени в отделение. Ние сме болни, претоварени“.

„Дали са 1200 делата на месец, или 900, за какво говорим, когато нормата за натовареност е 300 – 400?“, добави Лалов. Падат се по 1000 дела на съдия на година, всяка година, да не говорим за товара, който носим от години.

Гостът каза още, че допълнителните бройки съдии са отпуснати „от кумова срама“ след негов гневен имейл, че се отпускат бройки за сервитьорки и бармани за бази на прокуратурата на морето.

Според председателя на СРС всичко, за което ВСС го критикува, е ясно от години, но критиките са отправени едва сега, когато съдиите са решили да протестират. По думите му досега е получавал похвали от лицата, които днес го атакуват. „Когато поискахме нещо, някой ще ми размаха пръст и ще ми каже да мълча“, заяви Лалов.

Той цитира и съобщение от представляващия ВСС Димитър Узунов, в което му пише: „Методи, не изкарвай хората на улицата, не вземаш ти решенията, така мисля“.

Лалов беше категоричен, че не кара хората да протестират, а те сами не издържат на ситуацията.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Доколкото прочетох в други медии, оставка подава цялото ръководство на софийския районен съд.Това ръководство отдавна трябваше да хвърли оставка: още когато съдийката от Ботевград Недялка Николова, именувана иронично Дружинната заради своето минало на дружинна пионерска ръководителка в училище от същия град , се оля. Става въпрос за един турчин, прегазил с колата си двама мотористи, запътили се за Герамния, които бяха прегазени от заспалия ага. По едни или други причини посочената съдийка си затвори очите пред намереното жилище за „постоянно местоживеене” на агата само 2-3 дни преди разглеждане на неговото състояние пред съда. И така: за двоен убиец – „наказателна мярка” – подписка, а турчинът след 2-3 дни духна към Германия. В отговор на силното обществено недоволство целият съдийски състав на СРС начело с Лалов застанаха зад Дружинната, а на нас, обикновените “хора от улицата”, както благоволи да ни нарече М.Попова, леко ни скръцнаха със зъби: „искате ли ни или не, ние ще бъдем вашите арбитри”. Само че ние не щем нито съдиите от НО на СРС, нито тези от СГС, нито пък тези от САС.

  2. На нас ни трябват истински съдии – зрели, независим, отсъждащи навреме и с чувство за справедливост, а не подиграващи се с нас и унижаващи ни на всяка стъпка. Белким сред съдиите от провинцията се намерят 200-250 истински професионалисти, а не обезателно членове на ССБ. Така че тази оставка не ни кара да съжаляваме ръководството на СРС. Да се надяваме,че и Калоян Топалов и онези лели, стринки, чичовци, баби и дядовци от САС ще се обидят и ще си отидат. Та белким посочените съдилища престанат да бъдат гнезда на осите и да обвиняват все ВСС за своите прегрешения.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.