Откриха болно от африканска чума прасе и над Перущица

Задържаха полицай, взел 850 лв. за да скрие призовка за превишена скорост до изтичане на давността

Повдигнаха обвинение на собственика на депото за отпадъци, запалили се под магистрала „Струма“

Меган и Хари замениха Испания с Франция

Президентът Радев назначи бивш лидер на младежкия СДС за началник на кабинета си Годините в синия комсомол липсват в разпространената от "Дондуков" 2 биография на Калоян Методиев

С 630 нови дървета обогати зелената среда Общината в Търговище

Две жени от Каварна станаха жертви на телефонни измами

Потушен е пожарът между софийските села Реброво и Владо Тричков

15-годишно момче е в болница със счупена челюст след побой в Добрич

„Росатом“ подаде заявление за стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“

Започва проверка в Спешния център в Сливен заради смъртта на 7-годишното дете от Сотиря

Два нови социални центъра разкрива община Велико Търново Те ще подпомагат лица с психични разстройства и тежки множествени увреждания

Храните, които не подозирате, че може да съхранявате във фризера Сред тях са ядките, доматеното пюре и кафените зърна

Променят правилата за отглеждане на кучета в Търново по искане на граждани В паркове и градини животните задължително на повод с дължина до 2 метра

Джордж Р. Р. Мартин: Сериалът по „Игра на тронове“ не ми се е отрази добре

Председателят на Съюза на съдиите Калин Калпакчиев е заявил участие в партиен митинг

Провалилият се като правосъден министър Христо Иванов, неуспели кандидати за депутати от партията му, служители на подсъдимия Иво Прокопиев и щатни НПО-протестъри с атака срещу ВСС и номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. Свързани с Цветан Василев ги подкрепят

Сбор на всички неплажуващи професионални протестъри е свикан за четвъртък сутринта пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС). Целта е – опит за саботаж на кандидатурата на зам.-главния прокурор Иван Гешев за следващ „обвинител №1“. Непосредствено след единодушната номинация на Гешев от Прокурорската колегия, която кадровиците представиха в понеделник, проваленият правосъден министър във втория кабинет на Бойко Борисов – Христо Иванов – започна „кална кампания“ срещу „двигателя“ на успешните акции на Специализираната прокуратура в последните две години.

Във вторник, в интервю за БНТ Иван Гешев прогнозира, че ще бъде обект на атаки от кръгове, свързани с подсъдими лица, назовавайки директно имената на олигарха от Разград Иво Прокопиев и на политическото му прокси – лидерът на „Да, България“ Христо Иванов. За да не опровергаят очакванията на Гешев, „болшевиките“, както ги определи самият зам.-главен прокурор са решили да атакуват кадровия орган на съдебната власт, който по традиция провежда заседание на Пленума си всеки четвъртък от 09.30 часа сутринта. С необосновани твърдения, манипулации и откровени неистини, провалени кандидати за депутати, служители от изданията на подсъдимия Прокопиев, голямо количество щатни агенти на чуждо влияние от неправителствени организации, придобили широка известност и като „професионални протестъри“, вече са заявили присъствие на партийния митинг на „Да, България“. Макар и формално призивът да идва и от „Демократична България“, профилът на заявилите присъствие показва, че това са основно лица, свързани с ГМО-проекта на олигархичния кръг „Капитал“ и по-малко от партията на бившия премиер Иван Костов – ДСБ.

Оказва се, че участие в партийното мероприятие е заявил и действащ съдия – Калин Калпакчиев, настоящ председател на Съюза на съдиите в България (ССБ), финансиран през годините с грантове от чуждестранни организации и държави. Ако Калпакчиев осъществи и физическо присъствие пред сградата на ВСС, в която изкара пет години като съдебен кадровик, то той ще допусне нарушение на чл. 9, т.2 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати, в който ясно е разписано: „Магистратът не участва по какъвто и да е начин в партийно- политическа дейност и не се намесва в политически или бизнес среди на влияние“. Противното би могло да се разглежда като недопустим конфликт на интереси и да бъде основание за образуване на дисциплинарно производство срещу Калпакчиев за уронване престижа на съдебната власт, като за това може да му се иска и дисциплинарно уволнение.

Лозан Панов бойкотира заседанието на ВСС и партийното сборище на „Да, България“

Бившият председател на ССБ Мирослава Тодорова, настоящият председател на политизираната магистратска организация Калин Калпакчиев и Христо Иванов често могат да бъдат засечени из „жълтите павета“, където планират поредното „активно мероприятие“ в услуга на подсъдимите Иво Прокопиев и Цветан Василев

Координацията на „активното мероприятие“ обаче се оказва не толкова успешна, защото въпреки очакванията, че в него ще се включи и „политик №1“ в съдебната власт – председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, той планира да бойкотира заседанието на кадровия орган и партийното сборище на „Да, България“. Панов си е разписал командировка до Пловдив, където е насрочил среща със съдиите от района, които иначе твърди, че „не ръководи“.

Иван Гешев излезе прав и за друго, че срещу неговата номинация ще бъдат мобилизирани и свързани с подсъдимия и укриващ се в Белград фараон Цветан Василев. Прави впечатление, че улични метежници, свързани с основния отговорен за фалита на КТБ, други подсъдими по делото, списвачи на доноси и компромати в „медии“, ангажирани със защитата на Василев, засега заявяват по-скоро подкрепа за партийното мероприятие на Христо Иванов и Иво Прокопиев, отколкото готовност да присъстват на място. Не е изключено „хората на Василев“ все пак да се включат или да организират собствена провокация, в отчаян опит да натрапят номинацията на следователя Бойко Атанасов, за когото стана ясно, че е завършил юридическото си образование със Среден 3, а за да не проваля разследвания, многократно е бил отстраняван от досъдебни производства. В четвъртък и другия понеделник са двете последни възможности, при които най-малко трима от членовете на Прокурорската колегия или правосъдният министър могат да правят номинации за главен прокурор.

При всички положения „хибридният протест“ в четвъртък е само началото на „калната кампания“ по избор на следващия главен прокурор. И макар той да е персонално насочен срещу Иван Гешев, негови адресати са и членовете на ВСС, чиято отговорност е изборът, който те ще направят на 24 октомври т.г. Вече е ясно, че тогава се очаква да е кулминацията на „активните мероприятия“. Последната фаза ще е, ако най-малко 17 от кадровиците изберат нов главен прокурор. Тогава обект на натиск ще бъде и президентът Румен Радев, за да не подпише указ за утвърждаване на избора на ВСС. Но дори и това да се случи, от Прокурорската колегия вече заявиха, че имат нагласата да повторят избора си, направен след консултации с двете съсловни организации на прокурорите и следователите.

В крайна сметка след три месеца ще е известно – ще има ли България главен прокурор, преминал през всички стъпала от кариерата, подкрепен от колегите си и показал, че има волята и смелостта да се изправя срещу смятани за недосегаеми политици, влиятелни бизнесмени и олигарси или държавата ще капитулирала пред шепа марионетки на задкулисието.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.