Председателят на Съюза на съдиите Калин Калпакчиев е заявил участие в партиен митинг

Провалилият се като правосъден министър Христо Иванов, неуспели кандидати за депутати от партията му, служители на подсъдимия Иво Прокопиев и щатни НПО-протестъри с атака срещу ВСС и номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. Свързани с Цветан Василев ги подкрепят

Сбор на всички неплажуващи професионални протестъри е свикан за четвъртък сутринта пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС). Целта е – опит за саботаж на кандидатурата на зам.-главния прокурор Иван Гешев за следващ "обвинител №1". Непосредствено след единодушната номинация на Гешев от Прокурорската колегия, която кадровиците представиха в понеделник, проваленият правосъден министър във втория кабинет на Бойко Борисов – Христо Иванов - започна "кална кампания" срещу "двигателя" на успешните акции на Специализираната прокуратура в последните две години.

Във вторник, в интервю за БНТ Иван Гешев прогнозира, че ще бъде обект на атаки от кръгове, свързани с подсъдими лица, назовавайки директно имената на олигарха от Разград Иво Прокопиев и на политическото му прокси - лидерът на "Да, България" Христо Иванов. За да не опровергаят очакванията на Гешев, "болшевиките", както ги определи самият зам.-главен прокурор са решили да атакуват кадровия орган на съдебната власт, който по традиция провежда заседание на Пленума си всеки четвъртък от 09.30 часа сутринта. С необосновани твърдения, манипулации и откровени неистини, провалени кандидати за депутати, служители от изданията на подсъдимия Прокопиев, голямо количество щатни агенти на чуждо влияние от неправителствени организации, придобили широка известност и като "професионални протестъри", вече са заявили присъствие на партийния митинг на "Да, България". Макар и формално призивът да идва и от "Демократична България", профилът на заявилите присъствие показва, че това са основно лица, свързани с ГМО-проекта на олигархичния кръг "Капитал" и по-малко от партията на бившия премиер Иван Костов – ДСБ.

Оказва се, че участие в партийното мероприятие е заявил и действащ съдия – Калин Калпакчиев, настоящ председател на Съюза на съдиите в България (ССБ), финансиран през годините с грантове от чуждестранни организации и държави. Ако Калпакчиев осъществи и физическо присъствие пред сградата на ВСС, в която изкара пет години като съдебен кадровик, то той ще допусне нарушение на чл. 9, т.2 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати, в който ясно е разписано: "Магистратът не участва по какъвто и да е начин в партийно- политическа дейност и не се намесва в политически или бизнес среди на влияние". Противното би могло да се разглежда като недопустим конфликт на интереси и да бъде основание за образуване на дисциплинарно производство срещу Калпакчиев за уронване престижа на съдебната власт, като за това може да му се иска и дисциплинарно уволнение.

Лозан Панов бойкотира заседанието на ВСС и партийното сборище на "Да, България"

Координацията на "активното мероприятие" обаче се оказва не толкова успешна, защото въпреки очакванията, че в него ще се включи и "политик №1" в съдебната власт - председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, той планира да бойкотира заседанието на кадровия орган и партийното сборище на "Да, България". Панов си е разписал командировка до Пловдив, където е насрочил среща със съдиите от района, които иначе твърди, че "не ръководи".

Иван Гешев излезе прав и за друго, че срещу неговата номинация ще бъдат мобилизирани и свързани с подсъдимия и укриващ се в Белград фараон Цветан Василев. Прави впечатление, че улични метежници, свързани с основния отговорен за фалита на КТБ, други подсъдими по делото, списвачи на доноси и компромати в "медии", ангажирани със защитата на Василев, засега заявяват по-скоро подкрепа за партийното мероприятие на Христо Иванов и Иво Прокопиев, отколкото готовност да присъстват на място. Не е изключено "хората на Василев" все пак да се включат или да организират собствена провокация, в отчаян опит да натрапят номинацията на следователя Бойко Атанасов, за когото стана ясно, че е завършил юридическото си образование със Среден 3, а за да не проваля разследвания, многократно е бил отстраняван от досъдебни производства. В четвъртък и другия понеделник са двете последни възможности, при които най-малко трима от членовете на Прокурорската колегия или правосъдният министър могат да правят номинации за главен прокурор.

При всички положения "хибридният протест" в четвъртък е само началото на "калната кампания" по избор на следващия главен прокурор. И макар той да е персонално насочен срещу Иван Гешев, негови адресати са и членовете на ВСС, чиято отговорност е изборът, който те ще направят на 24 октомври т.г. Вече е ясно, че тогава се очаква да е кулминацията на "активните мероприятия". Последната фаза ще е, ако най-малко 17 от кадровиците изберат нов главен прокурор. Тогава обект на натиск ще бъде и президентът Румен Радев, за да не подпише указ за утвърждаване на избора на ВСС. Но дори и това да се случи, от Прокурорската колегия вече заявиха, че имат нагласата да повторят избора си, направен след консултации с двете съсловни организации на прокурорите и следователите.

В крайна сметка след три месеца ще е известно – ще има ли България главен прокурор, преминал през всички стъпала от кариерата, подкрепен от колегите си и показал, че има волята и смелостта да се изправя срещу смятани за недосегаеми политици, влиятелни бизнесмени и олигарси или държавата ще капитулирала пред шепа марионетки на задкулисието.

Коментари

Задължително поле