Предсмъртни мизерии на служебния кабинет

Рашков се бори да остане на поста си

Министрите на Румен Радев са в надпревара по гафове - вдигат цени, сливат болници, хвърлят полицейски части срещу офиси

Президентът стои плътно зад МВР-шефа

Дни преди да сдадат властта министрите, назначени от Румен Радев сякаш са в надпревара по мизерии, с които да бъдат запомнени.

Определяният от политиците като министър гаф Стойчо Кацаров като за последно се опитва да занули една от престижните болници в страната. Скрит зад привидно благородни намерения - да има детска болница с добри условия за малчуганите Кацаров е подготвил документация за прехвърляне на педиатрията “Проф. Иван Митев” в сградата на бившата правителствена. Поне за 5 години, докато в двора се строи нова детска болница. Какво ще стане със студентите по медицина, чиято база е лечебното заведение, какво е бъдещето на един от най-добре оборудваните трансплантационни центрове и къде ще отидат лекарите от УМБАЛ “Лозенец” Кацаров не казва. Идеята е да бъдат сложени под контрол едни 80 млн. лв., дадени от държавата за строителство на нова педиатрична болница.

За служебната икономически министърка шефката на ДКК Ваня Караганева се оказа безценна и независимо от злоупотребите ѝ за милиони левове тя остава начело на ДКК - компанията, сред чиито дъщерни дружества са ВМЗ-Сопот и Кинтекс.

Велислав Минеков пък смятал, че може да го оставят министър на културата и в редовен кабинет. Затова е решил да осъществи две свои мечти - да изхвърли “Труд” и ГЕРБ от офисите им.

Министърката на регионалното развитие Виолета Комитова се е заела на изпроводяк да повиши цените на водата.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков, след като бе хванат да се налива с алкохол по пладне, се покри за известно време, но от кабинета си продължава да хвърля сили на реда в безсмислени акции. Офисите на “Труд” бяха щурмувани от 20 полицая, които отвисяха в коридорите до полунощ. Колко ще бъдат пратени да щурмуват офиса на ГЕРБ в петък можем само да гадаем. За разлика от повечето си колеги Рашков има шанс да остане и в редовен кабинет по лично настояване на Румен Радев и независимо от съпротивата на ДБ и БСП.

Продукцията на ВМЗ-Сопот ще минава през частна фирма

Назначиха си протежета в ДКК

Отстраниха директорите, подали сигнал за нарушения

Директорите, изнесли данни за нарушения в ДКК, бяха отстранени.

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева назначи трима нови членове на съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) като те ще заемат постовете до провеждането на конкурс. Според документа, с който “Труд” разполага, това са Венцислав Марио Димитров, Росица Исталиянова Бачева-Цветанова и Борислава Пламенова Пенева.

До това се стигна след като Ваня Караганева, в качеството си на изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) е дала на частна фирма изключителните права за срок от 5 г. за продукцията на ВМЗ-Сопот, която се предлага на Египетския пазар. И то без да уведоми за решението си съвета на директорите на ДКК.

“Труд” разполага с документа, който Караганева е разписала в полза на “Български индустриален инженеринг и мениджмънт” АД (“БИИМ” АД). Собственик на частното дружество според Търговския регистър е Димитър Манолев - баща на Александър Манолев, бившият зам.-министър на икономиката, който бе санкциониран по глобалния закон “Магнитски”.

Ваня Караганева е извършила и много други нарушения, като например да подпише договор с адвокат за представителство на ДКК в съдебни дела - дейност, за която вече е платено на друг адвокат, а повечето работа е свършена - някои от делата вече са разгледани на втора инстанция.

След като трима членове на съвета на директорите на ДКК - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска се разграничиха от действията на Ваня Караганева и на заседание на борда гласуваха тя вече да не бъде изпълнителен директор, министърът на икономиката Даниела Везиева вместо да поиска проверка на данните за нарушения, поиска оставката им.

В петък, 3 декември, адвокатът, с когото Ваня Караганева еднолично е договаряла възлагане на ключови дела, изпраща писмо до ДКК, с което се отказва от възложените му ангажименти за процесуално представителство и изрично иска пълномощията му да бъдат оттеглени. Така ДКК остава без адвокат, който да я представлява в съдебните дела.

На вниманието на шефа на КПКОНПИ - Сотир Цацаров

Шефовете на ББР в конфликт на интереси

Отстраниха директорите, подали сигнал за нарушения

Четиримата членове на управителния съвет на ББР са в явен конфликт на интереси, тъй като са се самоназначили в дъщерните дружества на държавната банка и получават допълнителни пари. Тези пари могат в бъдеще да се използват за дивидент за държавата, а от там и за пенсии. В закона за конфликт на интереси е посочено, че конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба (Чл. 2. (1)(2) Там е посочено, че “частен е всеки интерес, който води до облага от материален или нематериален характер за лице, заемащо публична длъжност, или за свързани с него лица, включително всяко поето задължение.”

Ето какво са извършили четиримата членове УС на ББР, назначени Кирил Петков в разрез със закона.
Крум Георгиев лично се е подписал за назначаването си в ББР Лизинг ЕАД, за което получава възнаграждение.

Владимир Георгиев лично се е подписал за назначаването си в ББР Микрофинансиране ЕАД, за което получава възнаграждение.

За членове на съвета на директорите на ББР Факторинг ЕАД са назначени Крум Георгиев и Цанко Арабаджиев. Те са членове и на Управителния съвет на ББР. Цанко Арабаджиев лично се е подписал за назначаването си ББР Факторинг ЕАД, за което получава възнаграждение.

С протокол №72 на Управителния съвет на ББР се потвърждава участието като член съвета на директорите на Национален гаранционен фонд ЕАД на Живко Иванов Тодоров. Той е член и на Съвета на директорите и на ББР и лично се е подписал за потвърждаване на участието си в съвета на директорите на Национален гаранционен фонд ЕАД, за което получава възнаграждение.

Питаме:

- Получава ли Цанко Арабаджиев 13000 евро допълнително възнаграждение като представител на държавата и на банката в органите на управление и на контрол на Инвестиционния фонд към инициативата “Три морета”.

- Подписал ли декларация с невярно съдържание в рамките на въпросника на БНБ, че не е водено изпълнително производство от съдя изпълнител срещу него?. Той е осъден от друга банка и срещу него е имало изпълнителен лист по силата на решение на съда в размер на около 17000 лв.

- Какво е декларирал в договора си с Инвестиционния фонд към инициативата “Три морета”. Декларирал ли е, че ВКС е потвърдил уволнението му от друга банка в България за несправяне с работата си и, че е осъден да заплати сума около 17000 лв.

От КЕВР отказват да приемат повишението

Комитова иска по-висока цена на водата

Дружеството развива основно рекламна дейност

Регионалното министерство настоява до последно да поскъпне питейната вода.

Да се повиши цената на питейната вода в цялата страна, настояват от регионалното служебно министерство. Само преди ден Комисията по водно и енергийно регулиране за трети пореден път отказа на служебното регионално министерство да бъдат повишени цените, без за това да има анализ от страна на водните дружества в страната. Според ведомството на арх. Виолета Комитова цената на водата трябва да се повиши за битовите абонати, защото в противен случай ВиК операторите в страната щели да фалират заради високите цени на електричеството, използвано в работата им. В същото време обаче дружествата продължават да разхищават безценната питейна течност и страната ни е с сред лидерите по загуба в Европа, като за някои водни дружества фактурираните загуби надвишават колосалните 85 на сто.

Именно за да гарантира намаляване на загубите, по-добро управление на ВиК дружествата и решаване на проблемите им бе създаден и Българския държавен холдинг. По-малко от месец след като пое управлението на холдинга Комитова смени назначените управителен и контролен съвет, който се състоеше от признати експерти в сектора. Сред назначените на местата на уволнения професионален екип Комитова назначи за председател на Надзорния съвет на дружеството бившия военен министър Николай Цонев, който никога не е имал досег с проблемите във ВиК сферата. Председател на Управителния съвет на Българския държавен холдинг стана Ася Стоянова, която бе директор на дирекция “Обществени поръчки” в правителството на Сергей Станишев. Дамата също не е експерт във ВиК сферата. Самият изпълнителен директор на холдинга, който бе назначен по-късно - през октомври, пък е бил шеф на кабинета на земеделския министър, отново без експертиза във водния сектор нито професионално образование, свързано с него.

При встъпването си в длъжност на поста служебен регионален министър самата Комитова също декларира, че не е запозната с работата на Българския държавен холдинг, нито пък със случващото се в сектора. Вместо да се довери на назначените експерти обаче тя предпочете да ги смени с хора, които са далеч от тази професионална сфера. Сега министър Комитова демонстрира загриженост относно бъдещите фалити на водните оператори и твърди, че те ще фалират, тъй като КЕВР отказва да вдигне цената на питейната вода за хората, без за това да има основателни причини, описани в бизнес плановете на водните дружества в страната.

Реално, откакто е сменила ръководството на водния холдинг, работата на държавното дружество, което разполага с 1 млрд. лв. именно, за да решава водните проблеми и кризи в страната, основната му дейност е... реклама на дейността му, става ясно от сайта на дружеството. В секцията за новини на дружеството са публикувани предимно снимки от срещи и “бъдещи творчески планове” за спасяване на сектора и на конкретни дружества.

Доктори подозират здравния шеф в лобиране за частни интереси

Кацаров в скандал за 80 млн. лева

Оборудването на “Лозенец” е за възрастни

В последните дни от мандата си служебният здравен министър се опитва да унищожи университетска болница “Лозенец”

Без решение на Министерски съвет, на своя глава в последните дни от мaндaтa cи кaтo cлyжeбeн миниcтъp нa здpaвeoпaзвaнeтo, Cтoйчo Kaцapoв обяви, чe нoвaтa Haциoнaлнa дeтcкa бoлницa щe ce cтpoи в двopa нa бoлницa “Лoзeнeц”. Той поясни, че за да стане това ще се слеят три дружества - Педиатрията в София - “Проф. Иван Митев”, създадената държавна здравна инвестиционна компания, в която има 80 млн. лв. и болница “Лозенец”. Зад привидно доброто намерение медици от болница “Лозенец” заподозряха Кацаров в опит да сложи ръка на 80-те млн. лв. и в лобиране за частни болници. Коментарите са, че се подготвял да управлява в бъдеще проекта и че за намерението си не бил информирал дори служебния премиер Стефан Янев. Източници на “Труд” съобщиха, че идеята на Кацаров предизвикала гневна реакция на “Дондуков” 1 и че се очаква тя да бъде оставена за решаване от редовно правителство.

Тихомълком служебният здравен министър направил справка с юристи, които му обяснили, че като принципал ведомството му може да вземе подобно решение. Преди финализиране на сливането обаче лекарите от болница “Лозенец” се вдигнаха на протест, а причина се оказа намерението на Кацаров пациентите на Педиатрията “Проф. Иван Митев” да бъдат приемани в правителствена, т. е. детската болница да се влее в УМБАЛ “Лозенец”. Според служебния министър строителството на нова педиатрия в двора на Правителствена, който е 160 дка, щяло да отнеме около пет години.

Лекари от “Лозенец”, които излязоха вчера на протест обясниха, че са “за” изграждането на Педиатрична болница, но са против превръщането на “Лозенец” в детска болница. Като мотиви те изтъкнаха, че лечебното заведение е и база за обучението на бъдещите медици от СУ”Климент Охридски”, както и че ще загубят акредитация, договор с НЗОК и договор с Министерски съвет. Освен това оборудването на болницата е за възрастни, техниката - също. В УМБАЛ “Лозенец” е и една от най-модерните бази за трансплантации, категорични са лекари. Според тях единственият, който е знаел предварително за намеренията на Кацаров, е шефът на болница “Лозенец” доц. Радосвет Горнев. Всичко започвало след като Горнев поискал да сключи договор с адвокатска кантора, “която харесал от презентация”. Членове на борда на болницата смятат, че кантората е препоръчана от Кацаров и е свързана с предишното му амплоа да защитава пациентски интереси чрез своя Център за защита в здравеопазването. Сключен е договор с кантората, след това е прекратен, но до ден днешен адвокатите от нея са търсени от Горнев за оказване на правна помощ, без да е ясно с какви пари им се плаща.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения