Предсрочни избори в началото на февруари, прогнозира политолог

Избирателната активност на балотажа няма да надвиши тази на първия тур, тъй като тогава е имало много повече мотивиращи фактори за избирателите. На това мнение е политологът Димитър Ганев. Той обаче очаква квадратчето “Не подкрепям никого” да събере повече проценти на балотажа.

“Това което видяхме на първия тур е, че Цецка Цачева не само, че не успя да привлече сериозен периферен вот около своята кандидатура, а дори не успя да мобилизира зад себе си целия електорален потенциал на ГЕРБ, който и по социологическите проучвания, и по видими резултати от местните избори и от предишните парламентарни избори през 2014-а, е около милион”, каза Димитър Ганев по БНР.

“При Румен Радев – не само че увеличи подкрепата на партията, която го е издигнала – БСП, а по мои изчисления, около една трета  от неговия вот е периферен вот, ако искате може да го наречете “протестен”, добави той.

На втория тур по принцип целта на кандидатите е да привлекат максимум периферен вот и  затова Ганев смята, че възможностите на Радев са по-големи от тези на Цачева. Ганев не изключи напълно обрат в резултата, но отбеляза, че е малко вероятен.

Той прогнозира оставка на кабинета и предсрочни избори в началото на февруари, но допълни, че това не означава връщане на БСП и ДПС на власт.

“Когато става дума за изборна загуба на Цачева в неделя, това не означава поражение на ГЕРБ и не означава, според мен , връщане на БСП и ДПС отново на власт”, посочи Димитър Ганев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Абе тук нямах ли коментар,как ли съм пропуснал?За избирателната активност не знам,но знам че Борисов ще го разубедят отново да не подава оставка след балотажа и в крайна сметка ще трябва да работи с Президент Радев.Референдума показа,че хората не искат еднолична власт и затова ЦЦ и най-умната да е няма никакъв шанс като издигната от ГЕРБ.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.